Wat is een Crusted Port
Deze stijl van Port is een uitstekend alternatief voor Vintage Port, al heeft het er even uitgezien dat Crusted Port ging verdwijnen.
Toen de Portugese wijnwetgeving voorschreef dat port voortaan gebotteld moest worden in het land zelf en dus niet meer in bulk verscheept mocht worden, zag het er slecht uit voor deze soort port. Recentelijk heeft het Portugese wijninstituut de productie ervan terug toegestaan, alhoewel het niet vermeld staat op de site van het Instituto dos Vinhos do Douro e Porto. Deze worden nu opnieuw, zij het wel in beperkte oplage, door bepaalde shippers waaronder Graham’s, Quinta do Noval, Churchill’s & Niepoort op de markt aangeboden.
Het is een portstijl die door Engelse wijnhandelaren ‘uitgevonden’ werd; hij werd pas samengesteld als de vaatjes port Engeland hadden bereikt. Daarbij werden wijnen van verschillende oogstjaren geassembleerd tot een mooie wijn, die vervolgens nog een aantal jaren (maximaal drie) op vat bleef rusten. Daarna volgde botteling en verdere rijping op fles (minimaal 2 jaar). De datum op de fles is de datum van botteling; de wijnen in een fles Crusted zijn dan ook altijd zeker vijf jaar ouder dan de datum op het etiket. Bedoeling was om een vergelijkbare stijl als vintage port aan te bieden, maar sneller drinkbaar en tegen een lagere prijs.
Een Crusted Port dankt zijn naam aan het feit dat hij met het ouder worden, net als een Vintage Port, een "korstje" of sediment vormt. Het is in weze een zeer fijne ruby port die in smaak dichter bij een gerijpte Vintage ligt dan bij een Late Bottled Vintage, die meestal jeugdiger en fruitiger is. Bovendien is een Crusted direct op dronk, al kan hij ook nog jarenlang mooi elegant verouderen op de fles, waar je een vintage nog 10 jaar moet laten liggen om tot volle rijkdom te komen en waarna hij helemaal niet meer te betalen is.
Hét grote verschil tussen een Vintage en Crusted is eigenlijk alleen de herkomst van de wijn: bij een Vintage komen alle druiven uit één oogstjaar, bij een Crusted worden wijnen van 2 of 3 excellente oogstjaren zonder filtering geassembleerd tot een zacht en rijk geheel, een smaak die een Vintage pas bereikt als hij vele jaren op fles heeft gerijpt. Crusted is dan ook wel ‘a poor man’s vintage’ genoemd wat zoveel betekent als een competitieve doch goedkopere versie van iets.
Net als bij Vintage Port moet de wijn liggend worden opgeslagen en moet u deze net voor het serveren decanteren. Eenmaal geopend kan deze port nog een 5-tal dagen bewaard worden
A must try !
Wij hebben de volgende crusted portwijnen voor jou beschikbaar : Crusted
Beoordelingen
Er zijn geen beoordelingen gevonden.