Wat is Late Bottled Vintage ?
Late Bottled Vintage portwijnen, afgekort tot LBV, worden geproduceerd uit druiven van één enkele oogst; de vintage staat prominent vermeld op het label aan de voorkant. Net als bij alle andere ports moeten monsters van LBV's worden voorgelegd aan het IVDP-proefpanel dat een reeks rigoureuze organoleptische tests uitvoert voorafgaand aan de goedkeuring en afgifte van de Selo de Garantia die op elke verkochte fles port voorkomt.
LBV's worden gebotteld tussen het vierde en zesde jaar na de oogst en brengen die jaren typisch door in zeer grote eiken vaten, die Toneis worden genoemd (meervoud voor "tonel"), hoewel sommige producenten ervoor kiezen om LBV-voorraden in tank op te slaan in plaats van hout. Om precieser te zijn moet het bottelen gebeuren tussen ongeveer 1 maart van het 4de jaar en 31 december van het 6de jaar na de oogst. Zowel het oogstjaar als het jaar waarin gebotteld is moeten op de fles worden vermeld.
Terwijl Vintage ports gemiddeld drie keer per decennium "worden verklaard"; Als het weer het toelaat, worden LBV's meestal bijna elk jaar geproduceerd. Het jaar waarin de LBV werd gebotteld, moet op het voor- of achteretiket van de fles staan. LBV's kunnen gefilterd of ongefilterd zijn (de laatste noemde men voorheen "Traditioneel" tot de nomenclatuur veranderde.) Het jaar van het bottelen verschijnt ook, meestal op het achteretiket van de fles, hoewel het ook aan de voorkant mag worden geplaatst.
LBV's die worden gefilterd en geklaard zijn gemaakt om te worden geconsumeerd bij vrijgave en zijn niet bedoeld om te verouderen. Gefilterde LBV's hebben geen bezinksel en het is niet nodig om ze te decanteren voordat ze worden gedronken. De meeste gefilterde LBV's vermelden niet de term 'gefilterd' op het label. Een paar voorbeelden van gefilterde LBV's zijn Taylor's en Graham's. Deze portwijnen zijn met name handig voor de horeca aangezien ze geen depot vormen en nog een maand na opening kan bewaard worden. De meeste gefilterde LBV's gebruiken T-kurken die gemakkelijk opnieuw kunnen worden gebruikt als ze eenmaal zijn geopend. Dit is gewoon een andere manier om te kunnen zien of de wijn is gefilterd of niet, maar ik heb ook bij zeldzame gelegenheden ongefilterde flessen met dit soort kurken gezien. Sommigen geloven dat de fining en filtratie de smaak en de kracht van dit type LBV verwijdert. Dat is een mythe; althans volgens mijn eigen empirische bewijsvoering, tot het tegendeel bewezen wordt
Ongefilterde LBV's ontwikkelen een "korst" (sediment) onderaan de fles net als een Vintage port en moeten voor consumptie worden gedecanteerd. Vaak kan dit type LBV enkele decennia lang worden bewaard (van de top LBV-producenten is 20+ jaar niet onmogelijk) omdat ze zullen verbeteren met de leeftijd op de fles, maar kan zeker ook onmiddellijk na de release worden geconsumeerd. Meestal verschijnt het woord "Ongefilterd/Unfiltered" op het etiket voorraan, om de aanduiding van deze LBV-portstijl al aan te geven, hoewel oudere flessen nog steeds te vinden zijn met de term "traditioneel" op het etiket. Het is veilig om te zeggen dat de meeste ongefilterde LBV's zijn afgewerkt met een aangedreven kurk, waardoor verzamelaars de fles horizontaal kunnen opslaan, terwijl er geen probleem is als deze rechtop wordt bewaard op een mooie achtergronddisplay van een restaurant.
Er zijn talloze profielen voor LBV en zelfs een portwijnmaker kan de tijdsduur die de LBV daadwerkelijk in hout veroudert, ook van jaar tot jaar laten verschillen. Een producent kan bijvoorbeeld de LBV van een specifieke oogst gedurende vijf jaar verouderen, terwijl hij het volgende jaar kan beslissen om zijn LBV vier jaar lang te laten verouderen; of mogelijk naar het andere uiterste gaan, van zes jaar. Als een LBV vier jaar lang in fust blijft versus vijf of zes, zal deze de neiging hebben om een meer openlijk fruitstijl naar voren te brengen en deze variaties kunnen kopers verwarren die consistentie verwachten in de "huisstijl". Omgekeerd biedt het verlengen van de houtveroudering in neutrale oudere vaten ook een uniek profiel. Een scherpzinnige proever zal het verschil in LBV's waarnemen die meer tijd in hout doorbrengen vanwege zijn oxidatieve omgeving. De evolutie van het fruitkarakter wordt versneld en kan worden onderscheiden in het mondgevoel en de smaak.
LBV's bieden verschillende belangrijke voordelen ten opzichte van andere soorten wijn, waaronder de meeste andere dessertwijnen :
• Laten we beginnen met de prijsbepaling: een typische 750 ml LBV zal over het algemeen tussen de €12 - €25 worden verkocht
• Lange houdbaarheid: eenmaal geopend, gedecanteerd (of niet) en opnieuw met zijn originele kurk afgesloten; LBV - gefilterd of ongefilterd, kan men er minimaal twee weken lang van genieten, en als het op een koele temperatuur wordt bewaard, blijft het maximaal een maand goed. Dit is een belangrijk voordeel voor LBV!
• LBV port pairings: puristen kunnen LBV misschien alleen willen drinken zonder iets erbij, maar kazen zoals Sharp Cheddar, Smoked Gouda, Stilton en vooral Portugal's Serra de Estrela zijn de perfecte aanvulling op de verse fruitsmaken van een LBV. Ook aanbevolen zijn gepocheerde peren, fruittaartjes, cashewnoten, walnoten of hazelnoten en chocoholics houden van het huwelijk met LBV en bitterzoete chocolade. Denk out-of-the-box, wees avontuurlijk en probeer LBV's te combineren met hapjes en / of voorgerechten. Ik heb onlangs een fles LBV geprobeerd met een gegrilde entrecote, versierd met gesauteerde portobello-champignons ... en het resultaat was geweldig !
Wij hebben de volgende Late Bottled Vintage portwijnen voor jou beschikbaar : klik hier
Beoordelingen
Er zijn geen beoordelingen gevonden.