Dé nationale trots en nummer 1 van de Portugese likeur. Geproduceerd in de bergen van Lousan. Het wordt bereid uit een dubbele destillatie van enkele speciale zoete kruiden en zaden volgens een geheime formuleDe kleur is topaas en de smaak is elegant zoet met een hint van sinaasappel.
On the rocks, of zonder klontje ijs, geserveerd of als basis voor een heerlijke Caipirão cocktail, de Portugese evenknie van de Braziliaanse long drink Caipirinha. Het is weer eens wat anders dan Licor 43, Amaretto en Passoã.
Food pairing
De perfecte digestief.
Recept voor Portugese Sangria :
Alcoholgehalte
22%
Geschiedenis
Het verhaal gaat als volgt: aan het einde van de 19e eeuw werd een portverkoper, die door Lousã trok, verliefd op de dochter van een apotheker, en uiteindelijk trouwden ze. In de apotheek verkochten ze, naast de gebruikelijke medicijnen, “natuurlijke likeuren” die waren gemaakt met geheime oude formules.
Ondertussen werd een wet van kracht die de claim van medische eigenschappen voor likeuren verbiedt. De jongeman uit het Noorden maakte van deze gelegenheid gebruik en begon de nectar zelfstandig te produceren, met dezelfde ambachtelijke processen, in een kleine fabriek.
Maar de naam Licor Beirão is niet zomaar ontstaan. In 1929 vond in Castelo Branco een congres over de regio Beirão plaats, en toen werd de likeur Beirão gedoopt, als eerbetoon aan de bijeenkomst. De problemen veroorzaakt door de Tweede Wereldoorlog zorgden ervoor dat de fabriek in 1940 werd verkocht aan een jonge man uit Lousã, José Carranca Redondo, die daar al enige tijd werkte. Toen hij in de twintig was en daarna trouwde, besloot hij zijn spaargeld te investeren en het huis en het geheim te kopen, waarbij hij zich met lichaam en ziel wijdde aan de likeur die door zijn vrouw begon te worden geproduceerd.
Vanaf dat moment begon de verkoop te groeien en werd het een likeur met groot succes.
Licor Beirão wordt momenteel geproduceerd in Quinta do Meiral, in Lousã (district Coimbra, Portugal). Met meer dan 12 hectare worden hier een deel van de planten en aromatische zaden geproduceerd, waardoor een betere kwaliteitscontrole mogelijk is. De overige ingrediënten komen uit afgelegen gebieden als onder meer India, Sri Lanka, Brazilië en Turkije.