Justino 20 year old Verdelho Madeira - Medium Dry
Deze Madeira is medium diep amberkleurig met een subtiel vleugje groen. Een rijke, complexe neus, met intrigerende aardse, muskusachtige aroma's. Dit is een zachte en rijk gestructureerde medium droge wijn, met aroma's van tabak, theebladeren, vanille en kruidige tonen, afgewerkt met een frisse zuurgraad.
Food-pairing
Het is uitstekend als aperitief. Het past goed bij serranoham, gerookt wild, gestoofde champignons met knoflook, patés en noten zoals amandelen en walnoten.
Druiven: Verdelho 90,5% & 9,5% Tinta Negra
In de rest van Portugal ook bekend als Gouveio. Het is de meest aangeplante witte druivensoort. De stijl is lichtzoet en halfdroog/halfzoet. Wordt aangeplant op hoogtes van 400-600 meter, vooral in het noorden, en rijpt laat. Deze blend is samengesteld door Nuno Duarte met oude wijnen uit 1997 en 1998, en enkele wijnen die eerder door Juan Teixeira zijn geproduceerd in 2004 en 2005. De blend bevat tevens 9,5% ongedateerde oude Tinta Negra-wijn.
De vinificatie volgde strikte stappen volgens traditionele methoden. De druiven werden ontsteeld, geplet en geperst. De verkregen most werd gefermenteerd in eikenhouten vaten van 650 liter. De fermentatie werd na zes tot zeven dagen gestopt door toevoeging van neutrale druiven-eau-de-vie om de gewenste zoetheidsgraad te behouden. De Verdelho heeft meer dan 20 jaar gerijpt in het traditionele "canteiro" -systeem, waarbij de wijnen langzaam rijpen in grote eikenhouten vaten zonder enige kunstmatige verwarming, wat resulteert in een meer verfijnde integratie van aromaten. Na rijping werd de wijn gerijpt, gekoeld en gefilterd voordat de blend werd samengesteld en gebotteld.
Justino's halen hun druiven van wijngaarden in Câmara de Lobos en Campanário. Bijna alle wijnstokken zijn geplant op minuscule terrassen, bekend als 'poios' en zijn pergola-getraind, wat de traditionele manier is in de Madeiraanse wijnbouw. De bodem is van vulkanische oorsprong en varieert afhankelijk van de hoogte van elk terras. Op lage hoogte zijn de bodems donkerder en compacter, wat wijst op een hoog ijzergehalte, terwijl op grotere hoogte trachytische rotsen met hun ruwe, korrelige oppervlak duidelijker zichtbaar zijn.
Alcoholgehalte
19,5%
pH: 3,31
Bewaren en serveren
Serveren : 18°C

Critics & Awards
Producent: Justino's madeira wines
