Koelen
De magie van zout
Doe voldoende ijsblokken in je koelemmer met water en voeg enkele lepels zout toe. Zout doet het ijs sneller smelten door energie te halen uit een andere warmtebron, en dat is dan in dit geval jouw wijntje. In een paar minuten heb je een lekker koude fles wijn
Gekoelde wijnen zijn lekker verfrissend. Zeker in deze tijd, met veel fruitige wijnen met vrij veel alcohol, mag je de wijn niet te warm schenken. Maar koeling verbergt ook de smaak en het boeket. Kouder dan 6°C proef je eigenlijk niets meer, omdat onze smaakpapillen dan licht verdoofd worden. Dus hoe fijner de wijn, hoe minder hij gekoeld hoeft te worden.
De optimale drinktemperatuur van een wijn hangt af van het soort wijn.
Onze richtlijnen
Champagne, mousserende en lichte witte wijnen koel je 3 uur op voorhand op een temperatuur van 3 tot 7 °C
Volle & aromatische witte & rosé wijnen koel je 2 uur op voorhand op een temperatuur van 7 tot 13 °C
De lichtere rode wijnen; anderhalf uur op voorhand op een temperatuur van 13 tot 16 °C
de medium & volle rode wijnen alsook versterkte wijnen zoals port- en madeirawijn koel je een uur op voorhand op een temperatuur van 16 tot 20 °C
Als het heel warm is, zal de temperatuur van de wijn in het glas heel snel veranderen. Serveer daarom de wijn beter een graadje of twee frisser dan de ideale schenktemperatuur
De volmaakte koelemmer is net zo diep dat de hele fles, met hals en al, ondergedompeld kan worden. Als alternatief voor de koelemmer bestaan er ook ice bags die rond de fles passen
Weergave
Eenvoudig
Gedetailleerd
Alleen foto's
Lijst
Lijst zonder foto's
Sorteren
Naam
Datum
Prijs Oplopend
Prijs Aflopend