Luis Seabra Indie Xisto 2020 Tinto
Dit is een weelderige Portugese rode wijn met een hartige neus van rijp rood en blauw fruit, bosgrond en steen. In de mond ontdek je een gelaagde combinatie van rood en blauw fruit, aangevuld met tonen van gebroken witte en zwarte peperkorrels en groene kruiden. Het fruit werd op traditionele wijze geplet - met de voeten in stenen troggen, waarna het 18 maanden rijpte op Frans eikenhout. Combineer deze krachtige, heerlijke wijn eens met gerookte kaas of wild. Een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een kennismaking met vergeten rode druiven.
Food-Pairing
Perfect met allerlei soorten gerechten en dat op elk moment van het jaar.
Druiven: 30% Tinta Roriz, 30% Touriga Franca, 10% Tinta Amarela, 5% Tinta Barroca, 5% Rufete, 5% Touriga Brasileira, 5% Donzelinho Tinto, 5% Malvasia Preta, 5% Touriga Femea
Gefermenteerd met inheemse gisten, 100% hele trossen, en gevinifieerd in vierkante betonnen tanks. Er werd niets aan de wijn toegevoegd behalve zwavel. De totale maceratie duurde 10 dagen, gevolgd door 18 maanden rijping in Franse eikenhouten vaten van 500 liter en Oost-Europese eikenhouten vaten van 2500 liter.
Een pure expressie van terroir, gemaakt van één enkele, duurzaam beheerde wijngaard in Alijó, Douro. De wijnstokken, meer dan 70 jaar geleden aangeplant op een voor rode wijn ongewone locatie, gedijen in kleileemgrond met een overwicht van blauwe leisteen op 580 meter hoogte. Gevinifieerd met inheemse gisten zorgt Luis Seabra ervoor dat de bodem het bepalende element van het karakter van de wijn blijft. Deze wijngaard toont de unieke balans tussen hoogte, bodem en traditie.
Alcoholgehalte
13,5%
Conserveren en serveren
Laat een uur voor het serveren decanteren. Serveren bij 16 - 18 ºC. Kan tot 15 jaar na oogstjaar worden gedronken

Awards & Critics
96/100 - The Wine Front Tasted: Mar 2023
92/100 - Gismondi on Wine Tasted: Nov 2023
After a successful decade as winemaker at Niepoort, Luis Seabra decided to break out on his own, leaving his name on the wines of Douro. Indie Xisto blends Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinta Amarela, Tinta Barroca, Rufete, Touriga Brasileira, Donzelinho Tinto, Malvasia Preta and Touriga Femea, from a sustainably farmed, blue schist soiled single vineyard in Alijó, planted since 1950 and at 580m elevation. This was native fermented, whole cluster in lagares with 10 days of maceration before resting 18 months in 500ml French oak barrels and saw very low sulphur additions throughout. Grippy and schistous, with a firm, fine grip holding perfumed cassis, wild blueberry, thorns, and rockrose. Tannins are textural and structural, while acidity is naturally lofted, carrying this elegantly powerful red through a lingering finish. Still tightly wound, enjoy now with a decant, or cellar. A wine of place. (Treve Ring).
Producent: Luis Seabra Vinhos
Regio: Douro