Een perfect voorbeeld van een Atlantische wijn, met de typisch Portugese kenmerken van zuurgraad en mineraliteit
COZs is een samenwerking tussen twee van de meest briljante wijnmakers uit Portugal, Tiago Teles (Gilda, RAIZ) en Antonio Marques-da Cruz (Quinta da Serradinha). Het idee om samen te werken begon in 2015 toen ze de familie van wijlen Jose Mendonça benaderden om te werken met hun hun wijngaard in Figueira da Foz, een dorp ten noorden van Lissabon. Deze plaats was de belangrijkste bron van de druiven van Quinta dos Cozinheiros, de producent van een wijn die een referentiepunt werd voor de nieuwe generatie wijnmakers in Portugal, maar die helaas tot een einde kwam door de tragische en vroegtijdige dood van Mendonça
Food-Pairing
Wild en rood vleesgerechten. Een wijn zonder make-up en allure, de beste keuze om een stevige maaltijd te vervoegen, dit omdat deze wijn als een mes door eiwitrijk voedsel "snijdt"
Druiven : Baga, Maria Gomes & Arinto
Oude wijnstokken van Baga van "Quinta das Cozinheiras" een wijngaard op 8 km van de Atlantische kust in Figueira da Foz, ten noorden van Lissabon. De 50 jaar oude klei / kalksteen wijngaard is een co-plantage van wit en rood, met Baga als de overheersende druif. De rassen zijn co-gefermenteerd in cementen tanks en bijna 30% bestaat uit witte druiven (Maria Gomes en Arinto). Rijpte 18 maanden in oude Franse vaten, dit is puur Baga, stevig en mineraal
Alcoholgehalte
12,5 %vol
Conserveren en serveren
Bewaren op een koele plaats (12°C). Kan tot 15 jaar na oogstjaar gedronken worden
Serveren bij 16 - 18 °C
Critics & Awards
18/20 - Revista de vinhos Tasted 1-Feb-2019