Vital is een zeldzaam oud druivenras uit Portugal, dat af en toe werd gebruikt in blends om de wijnen wat meer zuren te geven. Casal Figueira laat zien dat deze druif, van oude stokken met lage rendementen en biologisch-dynamisch geteeld, als monocepage een zeer spannend glas kan opleveren.
Vergelijk het bijvoorbeeld met Chenin, Sémillon, Albariño of een Italiaanse Foradori witte wijn, maar dan Portugees eigenwijs. Vernoemd naar de veel te vroeg overleden wijnmaker, António Carvalho, die dit project begon. Diep, intrigerend, elegant en boordevol spanning. Een aroma van citroen, witte bloemen, verse groene appel en peer, met een vleugje vanille en warmte van de ingetogen eik. Hoge frisse zoute zuurgraad. Een unieke en heerlijk lekkere biodynamische witte wijn.
Food pairing
perfect met zeevruchten (oesters, calamares, gemarineerde mosselen, advocaat met garnaal, etc), Caldo Verde en bij Aziatische gerechten
Druiven: 100% Vital
De druiven voor deze wijn komen van 5 kleine, oude wijngaarden in de heuvels ten noorden van de Serra de Montejunto, op zo'n 50km boven Lisboa en niet ver van de Atlantische kust. De teelt is biodynamisch en er worden ook geen gekweekte gisten toegevoegd om de gisting te starten. De bodem is hoofdzakelijk kalkhoudend. Biodynamische wijnbouw, koude persing, lichte battonage en spontane gisting gedurende 8 maanden in 200 liter oude Franse eiken vaten.
Vital is een zeer zeldzame druif, in feite is 85% van alle Vital-productie in Lisboa DO in handen van Casal Figuiera.
Bewaren en serveren
Serveren bij 10°C. Te drinken vanaf nu tot 6 jaar na de oogst