Een persoonlijk project van Filipa Pato en haar echtgenoot, om een wijn te maken die het volledige potentieel van het terroir van Óis do Bairro tot uitdrukking brengt. Dit dorp wordt sinds de 19e eeuw erkend om zijn uitzonderlijke capaciteit van witte wijnen te creëren.
Minerale aroma's met karakteristieke limoen-aroma's van de Arinto-druivensoort en een zekere romigheid gegeven door de Bical, elegant en vol van smaak en behoud van een goede zuurgraad, een dichtheid en structuur die kenmerkend zijn voor een grote witte wijn uit de grote kalksteenstreken.
Food-Pairing
Zeevruchten, vis, salades, wit-vlees gerechten
Handmatige oogst, fermentatie in vaten van 500l met temperatuurregeling onder 18ºC. Batonage twee keer per maand tot februari. Gebotteld in mei
Alcoholgehalte
12,5 %vol
Conserveren en serveren
Bewaren op een koele plaats (12°C)
Serveren 10 - 12°C. Kan tot 8 jaar na oogstjaar gedronken worden
Critics & Awards
94/100 - he Wine Front Tasted: Jul 2024
92/100 - Gismondi on Wine Tasted: Nov 2023
These biodynamic Bical grapes come from the limestone clays of Óis do Bairro vineyard, and 40 year old vines. This was the first vineyard they purchased, and first converted to biodynamics. This was whole bunch, and native ferment in foudre and 500-600L pipas, where it remains on lees, with full MLF and without bâtonnage, for 9 months. Tight lemon, white grapefruit, and crunchy pear braces the ample mineral stoniness that rules the palate, kissed with wild fennel on the saline finish. Taut in youth, this harmonious wine will unfurl with time, though the minerality will always be its hallmark. (Treve Ring).