Esporão Private Selection Branco 2020 kwam in juni 2021 op de markt. De Esporão Private Selection is een zeer beperkt verkrijgbare exclusieve witte wijn uit de “Private Selection” reeks van Portugal’s marktleider op wijngebied. Deze wijn wordt gemaakt in een nieuwe wereldstijl van Semillon, Marsanne en Roussanne. Een aroma van rijp tropisch fruit, zoals van abrikozen aangevuld met hints van witte chocolade, kruidnagel en nootmuskaat. In de mond soepel, rijk en elegant, een beetje witte peper in de lange en elegante afdronk. De solide structuur, persoonlijkheid en complexiteit zijn het resultaat van klimatologische omstandigheden, de selectie van de beste druiven uit de streek en de creativiteit van de wijnmakers. Dit zijn exclusieve wijnen, gemaakt in kleine hoeveelheden voor intense en intieme momenten. Een stijlvolle wijn!
Ondanks de stevige structuur is deze Private Selection voldoende fris gebleven. Een klassewijn !
De foto op het etiket is dit jaar afkomstig van Jorge Queiroz.
Food pairing
De Esporão Private Selection Branco smaakt heerlijk bij gebakken vis, wit vlees en als aperitief. Gerookte kabeljauw- en currygerechten, met de nadruk op de exotische smaak van kruiden en typische vissoepen, waardoor de maaltijd een fusie is van weelderige smaken
Druiven: Semillon
Druiven afkomstig van Vinha da Palmeiras uit Herdade dos Perdigões, een van de landgoederen van Esporão, gelegen op het noordoosten, om de druiven te beschermen tijdens de heetste tijden van de dag. Wijngaard met certificering voor biologische landbouw.
De druiven werden 's ochtends bij de wijnmakerij afgeleverd, wanneer de temperaturen lager waren en in de pers werden geplaatst. Lange perscycli bij lage druk maakten een zorgvuldige extractie voor een rijke most mogelijk. Fermentatie vond plaats in nieuwe Franse eikenhouten vaten (550 liter) in een kelder met temperatuurregeling (18ºC). Zes maanden op fijne droesem met periodieke batonnage voor een betere integratie van het hout in de wijn, waardoor de romige textuur en diepte wordt versterkt. Na het bottelen rijpt de wijn 6 maanden in de fles, wat zorgt voor een gecontroleerde rijping en de wijn de complexiteit geeft.
2020 registreerde temperaturen die iets hoger waren dan de afgelopen 21 jaar, terwijl de neerslagwaarden identiek waren aan de waarden die in dezelfde periode werden geregistreerd. Met een milde en regenachtige winter en lente was er een goed herstel van de waterreserves in de wijngaard, wat resulteerde in een goede vegetatieve groei ten opzichte van 2019. De zomer was erg heet en droog, met zeer hoge temperaturen in de maand Juli dat vertaalde zich in afwachting van de oogst in ongeveer 2 weken in vergelijking met het voorgaande jaar. De klimatologische omstandigheden tijdens de rijpingsperiode van de schilder waren gunstig voor een geleidelijke rijping, wat een selectieve oogst mogelijk maakte die de expressie en kwaliteit van elke variëteit ten goede kwam.
Alcoholgehalte
14%vol
pH: 3,2
Bewaren en serveren
Serveren op 12°C
Critics & Awards
4,3/5 - Vivino (55 ratings)
95/100 - Wine Enthusiast Roger Voss Tasted 2021
- Top 100 Wines of 2020
“a rare example of a 100% Sémillon de Portugal wine, perhaps inspired by the Australian backgroud of winemaker David Baverstock. Aged in wood and capable of aging in the bottle, this wine is rich in tropical fruits, spices and barrel toast. Although it can be appreciated now, it will be even better after 2023 ”.