Niepoort Redoma Branco Reserva 2022
De Redoma Reserva Branco 2020 is een waarheidsgetrouwe weerspiegeling van het prachtige terroir van oude, hooggelegen wijngaarden en overwegend granietachtige bodems. De neus is delicaat en fris, met bloemige tonen, boomgaard en citrusvruchten die naadloos vermengen met de geroosterde tonen van de vaten. De smaak onthult een complex samenspel van kruiden, tropisch fruit en citrus. Dit is een gestructureerde maar delicate wijn met een elegante body en een fantastische zuurgraad die culmineert in een lange, expressieve afdronk. Net als zijn vorige versies, is dit een witte wijn die veel baat zal hebben bij het bewaren. Serveer in een wijnglas in Bourgondische stijl
Food pairing
Heerlijk bij verschillende soorten gegrilde vis, schaal-en schelpdieren, wit vlees
vegetarische suggestie: pasta met kaas
Druiven : Rabigato, Códega, Viosinho, Arinto
De Redoma Reserva is afkomstig van wijngaarden die meer dan 80 jaar oud zijn, aangeplant in mica-schistbodems op een hoogte van 600 meter boven zeeniveau. Sinds de eerste editie in 1995 is het hoofddoel bij de productie van deze wijn geweest om het karakter van de oude wijnstokken van de Douro te weerspiegelen. De beste barriques werden geselecteerd voor de rijping van de wijn om mineraliteit, complexiteit en verouderingspotentieel te garanderen.
De oogst van 2022 was het droogste jaar van de 21e eeuw, met een oogst die eerder dan ooit tevoren begon! De afgelopen jaren hebben we een toename gezien van onvoorspelbaar weer, met frequentere extreme verschijnselen, zoals de hittegolven en zware regenval die het jaar 2022 in de Douro kenmerkten. Omdat we onze wijngaarden in Niepoort op natuurlijke wijze bewerken, heeft deze klimaatvariatie een grote impact op het uiteindelijke profiel van onze wijnen, wat betekent dat de oogst van 2022 er een is om te onthouden.
Bij Quinta de Nápoles begon de oogst op 4 augustus met de vroegrijpe druivenrassen. Op 12 augustus begonnen we met de oogst van onze
witte druiven. De druiven zijn afkomstig van oude wijnstokken die groeien op de rechteroever van de Douro, op een hoogte van 400 tot 600 meter boven zeeniveau. Deze wijnstokken groeien voornamelijk op mica-schistgronden, wat, in combinatie met de complexiteit van de verschillende druivenrassen die typisch zijn voor de Douro-regio, delicate wijnen oplevert vol frisheid en mineraliteit. De druiven voor de Redoma Reserva werden gekoeld en naar de kelders getransporteerd, waar ze zorgvuldig werden gesorteerd en vervolgens langzaam en voorzichtig werden geperst. De most liet men 24 uur rusten zonder contact met de schil, gevolgd door een langzame alcoholische gisting in houten barriques. In dezelfde vaten rijpte de Redoma Reserva 9 maanden, met volledige malolactische gisting.
Bewaren en serveren
Serveren op 10°C, drinken op 12°C
Alcoholgehalte
12,3 %vol
pH: 3,15

4,3/5 - Vivino (188 ratings)
91/100 - Hudin.com Tasted: Oct 2024
95/100 - Robert Parker The Wine Advocate Tasted: Apr 2024
When to drink: 2024 to 2030
Producent: Niepoort
Regio: Douro