Food pairing
Een heerlijke match met zeevruchten, maar ook aspergetaart en salades, schelpdieren, witte vis, haring, pasta vongole, garnalen
Spaghetti Puttanesca, Dim-sum, Gazpacho
Druiven: 100% Arinto/Pedernã
De wijngaarden liggen 25 km ten noordoosten van Lissabon, de historische appellatie Bucelas wordt beschermd tegen de ergste weersomstandigheden van de Atlantische Oceaan door heuvels in het westen en profiteert van de matigende invloed van de brede monding van de rivier de Taag in het oosten. Dit gunstige mesoklimaat, gecombineerd met klei-kalksteenbodems op glooiende heuvels, biedt de perfecte groeiomgeving voor de Portugese Arinto-druivensoort om perfect te rijpen - met een grote intensiteit van smaak terwijl een frisse natuurlijke zuurgraad behouden blijft. Met 75 hectare voornamelijk beplant met Arinto, wordt Quinta da Romeira beschouwd als de grootste Arinto-wijngaard ter wereld.
Bij aankomst bij de wijnmakerij Quinta da Romeira werden de druiven zeer zorgvuldig ontsteeld om hun karakter te behouden. Ze werden vervolgens voorzichtig geperst in een pneumatische pers en ondergingen een korte voorfermentatiemaceratie op de schillen om maximale aroma's te extraheren. De fermentatie vond plaats in roestvrijstalen tanks bij gecontroleerde temperaturen tussen 16 en 18°C. Na de fermentatie werd de wijn drie maanden op zijn fijne lie bewaard met regelmatige bâtonnage om textuur en complexiteit toe te voegen.
Quinta da Romeira produceert sinds 1703 wijnen en is een van de meest prestigieuze landgoederen in Bucelas, de enige uitsluitend witte wijn-appellatie van Portugal. Er wordt aangenomen dat ze de grootste Arinto-wijngaard ter wereld hebben, met 75 hectare wijngaard die bijna uitsluitend is gewijd aan de druif, geplant op klei-kalksteenbodems. Het landgoed werd in 2018 gekocht door de familie Guedes, die zwaar heeft geïnvesteerd in het landgoed, de wijnbouw heeft verbeterd en vanaf 2023 de getalenteerde Luís Cabral de Almeida (bekend van Herdade do Peso) de leiding heeft gegeven over de wijnbereiding.
Quinta da Romeira heeft een opmerkelijke geschiedenis. Tijdens de Peninsula Wars gebruikte de hertog van Wellington het landgoed als zijn hoofdkwartier, ontwikkelde een smaak voor hun wijnen en bracht ze mee naar Londen als een offer aan koning George IV. Ze kregen al snel een aanhang in Groot-Brittannië, met beroemde fans zoals Charles Dickens en Lord Byron.
Alcoholgehalte
12,5%
Bewaren en serveren
Bewaren in een koele plaats (rond de 12ºC).
Serveren bij 10-11°C.
Critics & Awards