Alfrocheiro

Alfurcheiro - Alfrocheiro Preto - Tinta Bastardinha - Tinta Francisca de Viseu

alfrocheiro

Variëteit van onbekende oorsprong, die voor het eerst in de literatuur verscheen in de 20e eeuw. Tot die tijd was het alleen bekend als een witte variëteit. Op basis van zijn lage genetische variabiliteit wordt verondersteld dat het een nieuw ras kan zijn of, naar de mening van andere auteurs, een geïmporteerd ras. Truel (1986) gelooft niet dat het van de Pinot-familie kan zijn, hoewel er een zekere overeenkomst in de bladeren is, en daarom is hij ook van mening dat het waarschijnlijk verkeerd was om het synoniem te maken met de Tinta Francisca de Viseu. 

De Alfrocheiro verscheen voor het eerst in de Dão regio na de Phylloxera-uitbraak en later in de Alentejo, met de bedoeling om te worden gebruikt als compensatie voor de zwakke kleur van de Moreto. De variëteit verscheen toen in de Ribatejo en de Bairrada. Er is nieuwe informatie gekomen dat dit ras in Spanje bestaat onder een ander synoniem.

De wijn heeft een intens dieprode kleur, met aroma's van zwarte bessen (bramen) en rijpe aardbeien. De smaak wordt gedomineerd door zachte tannines, waardoor de wijn makkelijk te drinken is. Een echte bewaarwijn is het niet.
De warmere Alentejo-regio, waar het water minder beschikbaar is, kent wijnen met veel minder kleur, maar met een alcoholpercentage van meestal rond de 14%. Ten slotte komt deze druif ook wel voor in een blend met de veel bekendere druivensoorten Tempranillo en Touriga Nacional 

Tot 2000 kwam deze variëteit bijna uitsluitend voor in de Dão-regio in midden-Portugal en in mindere mate in de iets zuidelijker gelegen regio Alentejo. Omdat er een kwalitatief uitstekende wijn van gemaakt kan worden, wordt deze druif nu ook verbouwd in de regio's Bairrada en Tejo. In 2010 was het aantal hectaren gestegen tot bijna 1500. In Spanje komt deze druif voor onder het synoniem Asturias.

De wijnstokken zijn krachtig maar vereisen meer aandacht dan veel andere variëteiten om de vegetatie onder controle te houden, en ze zijn vatbaar voor aanvallen door oidium en botrytis. Vrij populaire meer naar het zuiden toe omdat het een goede zuurgraad behoudt, zelfs in warme klimaten 

map-alfrocheiro
                legendefree-delivery 
checkboxBestellen mogelijk per fles
checkboxScherpe prijzen
checkboxVeilig betalen
checkboxLage verzendkosten 
checkboxGRATIS levering in België vanaf €250 of straal van 10 km rond Tremelo

 
 
Relatiegeschenken :

Relatiegeschenk Wijn 

Agenda:
  
Meest Verkocht 
Bestsellers Wine 
De Prijslijst: 
Prijs Prix Price PorteVinho 
  
qr-code-prtevinho
Volg ons op Facebook, en blijf op de hoogte van alle acties en activiteiten 

 
Betaalmogelijkheden: