Mag alleen in Brazilië worden geproduceerd. Wordt gebruik in cocktails zoals Caipirinha en is de 4e beste verkochte drank, na wodka, de Koreaanse soju en whisky, ter wereld met meer dan 20 miljoen verkopen per jaar. Het geheim van het succes is hoogstwaarschijnlijk zijn subtiele zoetheid en aangenaam aroma.
Cachaça (ook bekend als aguardente of pinga) is een Braziliaanse eau-de-vie gemaakt van suikerrietsap, net als rum ... Maar het is strikt genomen geen rum, want de fabricagetechnieken zijn heel verschillend. Santa Catarina is een klein eiland in het zuiden van Brazilië en sinds de 19e eeuw een belangrijke plaats van cachaçaproductie.
De naam van het merk, Armazem Vieira, verwijst naar een pakhuis waar ooit - naast andere goederen - vaten cachaça stonden, geproduceerd door lokale producenten. Een historisch gebouw dat getuigt van vervlogen tijden.
In 1985 besloten de twee oprichters van het merk, respectievelijk ingenieur en mixoloog, dit gebouw nieuw leven in te blazen, na het te hebben gekocht. In samenwerking met een lokale distilleerder, produceren ze hun eigen cachaça.
De Safira cuvée van het merk Armazem Vieira presenteert fijne houtachtige smaken vergezeld van zeer unieke tonen van bruine suiker. Heel lekker !
Heeft drie jaar veroudert in kleine garapeira (garapa of grapia) houten vaten van 250 liter - één van de 26 verschillende houtsoorten die worden gebruikt om de cachaça in Brazilië te laten rijpen, en bekend staat om zijn honinginvloed - deze eau-de-vie heeft een heerlijke zoetheid en een zeldzame balans die het tot een echte luxe verwennerij maakt
Food pairing
Het basisingrediënt van heel wat cocktails
Alcoholgehalte
40 %vol
Caipirinha recept
Caipirinha is het verkleinwoord afgeleid van het Braziliaanse woord caipira. Dit is een Braziliaanse neerbuigende term die gebruikt wordt om ongeschoolde (soms naïeve of zelfs domme) plattelandsbewoners aan te duiden
Ingrediënten voor één cocktail
Cachaça – 5 cl
Limoen – 1 stukje (je gebruikt een halve)
Rietsuiker – 2 tl (witte, of suikersiroop)
Gemalen ijs
Bereiding
De limoen grondig wassen en met de handpalm op tafel heen en weer rollen om de sappen los te maken.
Snijd de limoen doormidden en vervolgens in vieren, snijd het harde witte vlies zoveel mogelijk weg en verwijder pitjes die een bittere smaak hebben
Doe de partjes limoen met schil in een breed laag glas, zoals een whiskyglas.
Strooi er rietsuiker naar smaak over.
Stamp de limoenpartjes met een muddler, niet te hard stampen, want de binnenkant van de groene schil (het witte vliesje) kan een bittere smaak vrijgeven.
Vul het glas tot aan de rand met verbrijzeld of geraspt ijs (niet te fijn ijs gebruiken).
Overgiet het ijs met de cachaça en roer de cocktail goed om met een roerstaaf