Cachaca is het antwoord van Brazilië op rum, omdat het net zoals rum is gebaseerd op suikerriet, en in het geval van Ypióca komt al het suikerriet van zijn eigen plantages. Cachaca Ypióca Prata wordt 2 jaar bewaard op Freijo-vaten, één van de 26 verschillende houtsoorten die worden gebruikt om de cachaça in Brazilië te laten rijpen, waardoor het product een heldere kleur krijgt. Ca. 4.000 mensen zijn werkzaam om alleen de bast, Carnauba-stro, met de hand te vlechten die de fles siert
Cachaça Ypioca is de vrucht van 4 generaties distilleerders van de familie Telles en dat sinds in 1846 Dario Telles de Menezes de eigenaar werd van de distilleerderij. Ypioca is sindsdien de grootste producent van Cachaça-plantage in Brazilië! Dze Cachaça vertoont trots een kristallijne tint. Een heerlijke frisheid en delicatesse van zijn aroma's, Ypioca Prata heeft een aromatisch profiel dat droger is dan rum en zal je beste bondgenoot zijn om je favoriete Braziliaanse cocktails te maken, Caïpirinha in gedachten!
Cachaça mag alleen in Brazilië worden geproduceerd. Wordt gebruik in cocktails zoals Caipirinha en is de 4e beste verkochte drank, na wodka, de Koreaanse soju en whisky, ter wereld met meer dan 20 miljoen verkopen per jaar. Het geheim van het succes is hoogstwaarschijnlijk zijn subtiele zoetheid en aangenaam aroma.
Food pairing
Het basisingrediënt van heel wat cocktails
Alcoholgehalte
38 %vol
Caipirinha recept
Caipirinha is het verkleinwoord afgeleid van het Braziliaanse woord caipira. Dit is een Braziliaanse neerbuigende term die gebruikt wordt om ongeschoolde (soms naïeve of zelfs domme) plattelandsbewoners aan te duiden
Ingrediënten voor één cocktail
Cachaça – 5 cl
2 Limoenen
Rietsuiker – 2 tl (witte, of suikersiroop)
Gemalen ijs of ijsblokjes
Bereiding
De limoen grondig wassen en met de handpalm op tafel heen en weer rollen om de sappen los te maken.
Snijd de limoen doormidden en vervolgens in vieren, snijd het harde witte vlies zoveel mogelijk weg en verwijder pitjes die een bittere smaak hebben
Doe de partjes limoen met schil in een breed laag glas, zoals een whiskyglas.
Strooi er rietsuiker naar smaak over.
Stamp de limoenpartjes met een muddler, niet te hard stampen, want de binnenkant van de groene schil (het witte vliesje) kan een bittere smaak vrijgeven.
Vul het glas tot aan de rand met verbrijzeld of geraspt ijs (niet te fijn ijs gebruiken).
Overgiet het ijs met de cachaça en roer de cocktail goed om met een roerstaaf. Laat een minuut of twee staan om de kou van het ijs echt door te laten dringen