Dão

dao
   Een bergachtig wijngebied in het noorden van het centrum van Portugal in de provincie Beira
De Dao is, samen met de Vinho Verde en de DOC Douro, één van de oudste appelaties, en heeft de oudste geclassificeerde rode wijn. Het was de tweede Portugese wijnstreek die in 1908 werd afgebakend. 
  
Volgens sommigen moet een goede Dao sterk in de tannines zitten, en een robuust karakter hebben. Anderen zeggen dat een goede Dao naast kracht, ook het velourse van een Bourgogne moet hebben.
Wat er ook van zij, het is een DOC met een belangrijke traditie en wijnen die een erg groot bewaarpotentieel hebben. Omdat Dão vooral bekend is om z’n houtgerijpte stevige wijnen met groot bewaarpotentieel zou je bijna vergeten dat hier ook fantastische witte wijnen gemaakt worden. Daarnaast onderkennen meer en meer wijnbouwers in de streek dat de moderne consument sneller gecharmeerd is van iets lichtere rode wijnen. Een wijnstijl dus die langzaam terrein wint in de Dão.
Dão is een wijnregio in het binnenland van Portugal, gelegen aan de rivier Rio Dão. Het was de tweede Portugese wijnstreek die in 1908 werd afgebakend. De kwaliteit van deze wijnen was echter al bekend ten tijde van de oprichting van het koninkrijk in de 12e eeuw, toen de clerus, en vooral de monniken van de orde van de Cisterciënzers, een grote rol speelden in de landbouw. De wijngaarden van de Dão, met hun leistenen of granieten bodem, liggen verspreid over deze bergachtige regio. Ze worden door de bergketens van Buçaco, Caramulo, Montemuro en Estrela beschermd tegen de Atlantische wind Serra da Nave i

De wijnen hebben een alcoholgehalte van 12º en rijpen goed, zelfs op fles. De witte wijnen hebben een citroengele kleur en een fruitig aroma. De rode wijnen zijn robijnrood van kleur, hebben een volle smaak en een fluwelige structuur en krijgen met de tijd een uitgesproken bouquet. U kunt deze eigenschappen het best beoordelen tijdens een bezoek aan de Solar do Vinho do Dão in Viseu. Deze solar is gehuisvest in het vroeger bisschoppelijk paleis van Fontelo. U kunt ook wijn proeven in de wijnkelders die u overal in de gemeenten, Viseu, Mangualde, Nelas, Tondela, Sátão, Penalva do Castelo, Santa Comba Dão en Carregal do Sal tegenkomt.
 
Typerende witte druivensoorten
Bical
Cercial
Encruzado
Malvasia Fina

Typerende rode druivensoorten
Alfrocheiro
Aragonez
Jaen
Rufete (Tinta Pinheira)
Tinto Cão
Touriga Nacional

free-delivery 
checkboxBestellen mogelijk per fles
checkboxScherpe prijzen
checkboxVeilig betalen
checkboxLage verzendkosten 
checkboxGRATIS levering in België vanaf €250 of straal van 10 km rond Tremelo

 
 
Relatiegeschenken :

Relatiegeschenk Wijn 

Agenda:
Voorjaarsproeverij : 19-mei-24
lentedegustatie-portevinho-crop
Meest Verkocht 
Bestsellers Wine 
De Prijslijst: 
Prijs Prix Price PorteVinho 
  
qr-code-prtevinho
Volg ons op Facebook, en blijf op de hoogte van alle acties en activiteiten 

 
Betaalmogelijkheden:  
Webshop gemaakt met EasyWebshop