Port(wijn) - Porto

Porto is een volwaardige, met alcohol, versterkte rode of witte wijn uit de Douro-vallei, gaande van jong, fruitig en zoet, tot intens, gerijpt en vol van smaak. Porto wordt gemaakt in de Douro dat in het noord-oosten van Portugal ligt. Port dankt zijn naam aan de stad Porto (Oporto), waar hij naar wettelijke voorschriften moet rijpen. Deze rijping dient te geschieden in Vila Nova de Gaia, een wijk van Porto. Alleen van hieruit mag port worden verhandeld door handelaars (portshippers), waardoor controle op deze wijnen ter plaatse eenvoudig is.

Port, porto of ook portwijn genoemd heeft een alcoholgehalte tussen 18 en 20%. 
Er bestaat zoete rode, witte of rosé en wordt geserveerd als een aperitief, een digestief of als dessertwijn. 

Er zijn verschillende soorten porto, de meest gebruikte onderverdeling is ruby, vintage, tawny, witte en sinds kort bestaat er ook een rosé port ook porto pink genoemd.

Meestal kan de port worden geschonken uit de fles waarin hij werd gekocht. Een ruby en een moderne LBV moeten altijd bij kamertemperatuur worden geserveerd (niet te warm want dan overheerst de alcoholsmaak), en een tawny bij kamertemperatuur of gekoeld zoals in Portugal.
Witte porto zowel droge als zoete moet ook gekoeld geserveerd worden. Hoe lichter en droger de wijn, hoe lager de temperatuur moet zijn.

Interessant weetje: Een vintage port is een porto gemaakt van druiven van één enkele oogst. Hij wordt 2 jaar na de oogst gebotteld en kan nog op fles  5 tot 15 jaar rijpen, soms zelfs langer. Op het etiket staat het millésime en het jaar waarin de wijn gebotteld werd. Hij wordt alleen in de beste wijnjaren gemaakt, vandaar dat hij zo uitzonderlijk is.

Leuk historisch weetje: Port wordt van oudsher naar links doorgegeven. De gastheer vult eerst het glas van de gast aan zijn rechterhand, vervolgens zijn eigen glas en daarna gaat de karaf de tafel rond met de wijzers van de klok mee. Elke gast schenkt zichzelf in en alleen de gastheer mag de karaf neerzetten. Er zijn zelfs speciale karaffen met een rond onderkant die alleen in speciale houders worden gezet, zodat het rondgaan van de karaf verzekerd is.  
Proost !

Op zoek naar een speciaal jaar? Geef dan het jaartal waarnaar je op zoek bent in bovenaan in het veld "Zoeken" en druk Enter

Hoe lang kun je een geopende fles port bewaren?

De houdbaarheid hangt af van de soort porto. Zo blijft de meest voorkomende port, de jong (gefilterd gebottelde) Ruby 3 tot 4 weken goed. Direct na het openen kan de smaak er zelfs op vooruitgaan: door het contact met zuurstof wordt de port wat zachter en voller.

Ook de (Ruby) Reserve en de Late Bottled Vintaged (LBV) port blijven tot een maand na opening goed drinkbaar, mits je de fles steeds afsluit met de originele stopkurk en hem bewaart bij een constante temperatuur van zo'n 12 graden.

De Tawny en Colheita zijn zelfs tot enkele maanden houdbaar. Omdat deze wijnen tijdens de vatlagering al in contact zijn geweest met zuurstof, heeft de aanraking met zuurstof later minder invloed.

Alleen de vintage port, die ongefilterd wordt gebotteld, is zeer beperkt houdbaar en drink je het best binnen enkele dagen op.

Meer weten ? Lees er alles over in onze blog special over port

Weergave
Eenvoudig
Gedetailleerd
Alleen foto's
Lijst
Lijst zonder foto's
Sorteren
Naam
Datum
Prijs Oplopend
Prijs Aflopend

free-delivery 
checkboxBestellen mogelijk per fles
checkboxScherpe prijzen
checkboxVeilig betalen
checkboxLage verzendkosten 
checkboxGRATIS levering in België vanaf €250 of straal van 10 km rond Tremelo

 
 
Relatiegeschenken :

Relatiegeschenk Wijn 

Agenda:
Voorjaarsproeverij : 19-mei-24
lentedegustatie-portevinho-crop
Meest Verkocht 
Bestsellers Wine 
De Prijslijst: 
Prijs Prix Price PorteVinho 
  
qr-code-prtevinho
Volg ons op Facebook, en blijf op de hoogte van alle acties en activiteiten 

 
Betaalmogelijkheden:  
Webshop gemaakt met EasyWebshop