Bairrada

bairrada
   Barro verwijst naar zwarte klei, en niet toevallig uiteraard. De regio staat gekend voor een harde, zeer tanninerijke rode wijn van de Baga druif.
Net als in de Vinho Verde is elke vintage een verhaal op zich en de kwaliteit hangt dus sterk af van de jaargang.
De goed jaargangen worden Garaffeira of Reserva genoemd.
Waar wijnkenners en wijnjournalisten over de rode wijn uit de Bairrada zeggen dat die veel potentieel heeft geldt er voor de witte wijnen met druiven zoals Maria Gomez en Bical dat deze zeer hoogstaande wijnen voorbrengen. 

Naast wit en rood is er ook een aanzienlijke productie van mousserende wijnen, met vaak een hoog natuurlijk alcoholgehalte. Het merendeel is Brut doch daarnaast ook een deel Seco (droog) en Meio-Seco (half-droog).

Weetje: “Van Mateus verlos ons Heer”, is een vaak gehoord schietgebed bij liefhebbers van Portugese wijnen. Inderdaad uit deze regio komt de Mateus Rosé.

Meer weten: Bairrada
Het wijngebied Bairrada gelegen tussen de Atlantische Oceaankust en het gebergte Serra do Buçaco, ondergaat de invloed van de Atlantische Oceaan, met overvloedige regen en zachte temperaturen. Dit koele en vochtige klimaat zorgt voor druiven met een hoge zuurtegraad en een laag alcoholgehalte, de ideale omstandigheden voor de productie van mousserende wijnen. Het was in deze streek dat in 1890 voor het eerst in Portugal een mousserende wijn werd gemaakt. Vooral de variant “Bruto” leent zich perfect om te drinken bij “leitão assado” (gegrild speenvarken), de regionale specialiteit.
In Bairrada worden ook witte wijnen met een citroengele kleur en een fruitig aroma gemaakt. De rode wijnen hebben een robijnrode of granaatkleur die tijdens de rijping verandert in roodbruin. In deze streek wordt ook “aguardente bagaceira” (soort brandewijn) geproduceerd. U kunt meer te weten komen over de geschiedenis van deze goddelijke dranken in het Museu do Vinho da Bairrada in Anadia of door de wijnboerderijen en wijnkelders te bezoeken waar de wijnen worden gemaakt. Dit kan zowel in een traditionele, ambachtelijke omgeving als in eigentijdse ruimten die zijn ontworpen door bekende architecten.

Typerende witte druivensoorten
Arinto
Bical
Cercial
Fernão Pires (Maria Gomes)
Rabo de Ovelha

Typerende rode druivensoorten
Alfrocheiro
Baga
Jaen
Rufete
Touriga Nacional

free-delivery 
checkboxBestellen mogelijk per fles
checkboxScherpe prijzen
checkboxVeilig betalen
checkboxLage verzendkosten 
checkboxGRATIS levering in België vanaf €250 of straal van 10 km rond Tremelo

 
 
Relatiegeschenken :

Relatiegeschenk Wijn 

Agenda:
Voorjaarsproeverij : 19-mei-24
lentedegustatie-portevinho-crop
Meest Verkocht 
Bestsellers Wine 
De Prijslijst: 
Prijs Prix Price PorteVinho 
  
qr-code-prtevinho
Volg ons op Facebook, en blijf op de hoogte van alle acties en activiteiten 

 
Betaalmogelijkheden:  
Webshop gemaakt met EasyWebshop