Ferreira Ruby Port
Diep robijnrood van kleur. In de neus overheersen aroma's van rijpe en sappige aardbeien, frambozen en rode bessen. In de mond zijn de tannines rijp en rond en een verfrissende zuurgraad balanceert de zoetheid en draagt de rijpe rode fruitsmaken over in de elegante afdronk.
Ferreira, opgericht in 1751, is het enige porthuis dat sinds de oprichting in Portugese handen is gebleven. Het huis blijft een favoriet bij portliefhebbers in Portugal en wereldwijd, gekenmerkt door zijn historische reputatie voor ongeëvenaarde kwaliteit. Tegenwoordig zet de bekroonde versterkte wijnmaker Luís Sottomayor de nalatenschap van Ferreira voort met het maken van veelgeprezen portwijnen die tot de beste wijnen van Portugal behoren. Recentelijk is dit onder meer de Vintage Port uit 2018, die een perfecte score van 100 punten kreeg van Wine Enthusiast.
Luís Sottomayor mag dan de moderne held van Ferreira zijn, maar hij stond onder de voogdij van Dona Antónia Adelaide Ferreira, een van de formidabele weduwen in de wijnwereld, die de historische reputatie van het huis vestigde. Dona Antónia was haar tijd ver vooruit door de wijnbouw in de Douro Superior te ontwikkelen en de indrukwekkende voorraad oudere wijn van het huis te behouden. Ze erkende ook het belang van wijngaardbezit om kwaliteit te garanderen in een tijd waarin de meeste porthuizen bulkwijn van boeren kochten. Bij haar dood in 1896 was Ferreira uitgegroeid tot de grootste landeigenaar in de Douro, met talloze illustere Quinta's op haar naam, waaronder Quinta do Vesúvio, Quinta de Vargellas en Quinta do Vale Meão. Als blijk van haar blijvende nalatenschap stemden de inwoners van Porto onlangs om een nieuwe brug, die in 2026 geopend zou worden, de 'Dona Antónia Ferreira'-brug te noemen.
Tegenwoordig is Ferreira's belangrijkste wijngaard de 27 hectare grote Quinta do Porto. De wijngaard, aangeplant in 1771 en in 1863 overgenomen door Dona Antónia, ligt aan de noordoever van de Douro, stroomafwaarts van het dorp Pinhão en tegenover Sandeman's Quinta do Seixo aan de zuidoever. De combinatie van dit warmere mesoklimaat, dankzij de zuid/zuidwestelijke ligging van de terrasvormige wijngaarden, en de nabijheid van de rivier, resulteert in ports die gekenmerkt worden door een uitbundige rijpheid en uitzonderlijke concentratie, naast een uitstekende balans. Percelen met oude wijnstokken, door wijnmaker Luís Sottomayor omschreven als "over de pensioengerechtigde leeftijd", leveren lage opbrengsten van intens gearomatiseerde druiven op en vormen de ruggengraat van veel van de beste ports in het Ferreira-assortiment. De gehele Quinta wordt droog geteeld met behulp van duurzame methoden en de oogst wordt met de hand uitgevoerd.
Food pairing
Heerlijk bij karamel of koffie desserts, appeltaart, sterke kaas, blauw schimmelkaas zoals Roquefort of als aperitief
Druiven
Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Barroca, Tinto Cão, Tinta Roriz, Tinta Amarela
Bewaren en serveren
Deze port is klaar om te drinken gebotteld en zal niet verbeteren als het wordt bewaard voor een lange tijd. Serveren tussen 12 º C - 16 º C. Decanteren is niet nodig en na openen behoud deze port zijn smaak voor ongeveer 2 maand
Alcoholgehalte
19,5%
Critics & Awards
86/100 - CellarTracker (17 notes)
84/100 - Wine Enthusiast
Tasted: 11-Jan-2007
83/100 - Robert Parker