Een Colheita Port is een Tawny Port uit een enkele oogst en heeft minimum 7 jaar in Franse eiken vaten van ongeveer 550 liter doorgebracht.
Colheita portwijn vertegenwoordigt minder dan 1% van de totale jaarlijkse productie van porto. Net als Vintage, is een Colheita port alleen vrijgegeven wanneer aan de beste voorwaarden wordt voldaan en na goedkeuring van het IDVP (Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto).
Mooie amberkleurige portwijn. Volle, zoete en complexe smaak met veel bruine suiker, hazelnoten, pruimen die overgaan in een gedurfde afdronk met de zoetheid en zuurgraad die de ervaring van goed gemaakte portwijn met het ouder worden compleet maakt. Een port met heel veel lagen en nuances.
Food-pairing
Heerlijk bij licht gezoete desserts zoals bvb crème brûlée, gedroogde vruchten en als aperitief
Druiven: Touriga Nacional, Touriga Francesa , Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinto Cao
De wijngaard is langs de hellingen op horizontale niveaus geplaatst en recentelijk zijn ze geplant langs de lijnen van de grootste hellingen, de zogenaamde "Vinha ao Alto" (verticaal geplante wijnstokken).
Met de hand geplukt op het optimale moment, worden de druiven ontsteeld, gekneusd en omgezet in wijn door een proces van zorgvuldige maceratie om hun kleur te extraheren, tannines en aroma's, versterkt door constant karnen tijdens de fermentatie. Dit gebeurd in lagares bij een gecontroleerde temperatuur (tussen 28-30°C) tot de juiste mate van zoetheid (baumé) wordt bereikt. Op dit punt wordt druivenbrandewijn toegevoegd om de uiteindelijke versterkte wijn maken. Een wijn van hoge kwaliteit, gemaakt van één enkele oogst.
Alcoholgehalte
20%
Bewaren en serveren
Kan direct gedronken worden en moet niet gedecanteerd worden.
Horizontaal bewaren aan een constante temperatuur van 15°C.
Serveren tussen 14-17°C. Kan na opening nog 6 tot 8 weken bewaard worden.
Critics & Awards
94/100 - Wine Spectator Tasted: Feb 2014
4,3/5 - Vivino (39 ratings)