Webshop » Onze Wijnen » Witte Wijn » Fitapreta A Laranja Mecanica 2020 Branco

Fitapreta A Laranja Mecanica 2020 Branco

HFP06 Fitapreta A Laranja Mecanica 2020 Branco

€ 25,95

Levertijd 5-7 werkdagen - Voorraad: 6

Honing-oranje kleur, zeer uitbundige neus, met tonen van gekonfijte sinaasappel, wat kweepeer bijna een vleugje late vintage. Volle aanzet, super gestructureerd in het midden van de smaak, gulzig, maar erg fris. A Laranja Mecanica in het engels is A Clockwork Orange. Een beperkte oplage van 8.395 flessen.
  
Food pairing
We raden aan om deze te combineren met foie gras, eendenpastei, kabeljauw met roomsaus, gebakken sardientjes, gegrilde vis en sashimi
 
Druiven: Arinto, Roupeiro, Verdelho, Antão Vaz, Boal de Alicante, Trincadeira das Pratas, Fernão Pires
Na de eerste zachte persing worden de druiven ongeveer een week geweekt, met het beetje sap dat overblijft (10% tot 15%), daarna persen we deze massa's opnieuw, het vrijgekomen sap wordt koud gedecanteerd met spontane gisting, Er wordt tot het einde van de gisting geen zwavel toegevoegd. Dan is er een volledige, spontane malolactische gisting, stabilisatie gebeurt met bentoniet, zonder enige filtratie.
  
Alcoholgehalte
12,5 %
 
Bewaren en serveren
1 uur op voorhand openen om te laten ademen. Serveren bij 10-11 °C
Vanaf nu tot minstens 7 jaar na oogstjaar te drinken

92/100 - Gismondi on Wine Tasted: Nov 2021
This is Antonio Maçanita's Clockwork Orange. Arinto, Roupeiro, Verdelho, Antão Vaz, Alincante Branco, Trincadeira-das-Pratas, Fernão Pires make up the Alentejo coferment blend, from various granite-soiled vineyards and vines 15-50 years old. After the first whole bunch pressing, 10-15% of the remaining juice macerated on the skins for a week, and then was pressed again and reunited with the whole, where it native fermented. It remained in stainless on lees until it was bottled, unfiltered, the following fall. There's a lovely completeness to this orange wine, with layers of mandarin, Asian pear, quince, green apple, laced with kaffir lime and deftly textured via the skin contact and grippy granitic soils. Acidity is bright, and the finish lingers with ample salinity, encouraging ample smashability. (Treve Ring).  
92/100 - Wine & Spirits
A field blend of seven local Portuguese white varieties, this “mechanical orange” is António Maçanita’s riff on a skin-contact white. He presses the grapes, leaving them with about 15 percent of the juice, then lets those grapes rest for a week before pressing them again—using only the juice from the second pressing for this wine. It ferments with ambient yeasts in stainless steel, without the addition of sulfur until fermentation is complete. Open a bottle and you’ll find that dried apricot and blond caramel are the calmer side of this wild, microbial party in a glass: tannic and volatile and a bit crazy-extreme, a radical, deeply orange wine with kombucha notes and a lot of flavor dimension. Pour it with mushroom-and-kimchi toast, or go for something meaty. 
    
Powered by EasyWebshop