Licht citroenkleurige witte wijn, met lichte gouden accenten. een grote aromatische intensiteit, waar de levendige citrustonen perfect passen bij de delicate bloemige noten van oranjebloesem en een opmerkelijke en frisse mineraliteit. vlotte start, dat zich tot een evenwichtige wijn met een frisse textuur ontwikkelt. Minerale noten en levendige zuurgraad, perfect gebalanceerd en die een uitstekende persistente afdronk garandeert. Sappig en modern Portugees dat inderdaad bij velen in de smaak zal vallen
Deze witte wijn ontleent zijn naam aan de locatie van de wijngaard waar de druiven vandaan komen, nl. Douro Superior (Upper Douro).
Voor deze wijn wordt gebruikt gemaakt van Oxoline, een innovatief en baanbrekend proces in Portugal. Door dit systeem van behandeling en opslag van de wijn in speciale vaten kan elk vat individueel gedraaid worden voor de Bâtonnage. Bâtonnage is het roeren van de, gistende, most tijdens de vinificatie. Het gist bezinksel wat zich op de bodem van het vat bevindt komt zo beter in contact met de wijn en de gisting zal optimaler verlopen. Het resultaat is een smaakvolle en rondere wijn. In tegenstelling tot traditionele Bâtonnage, waarbij met een houten stok (bâton) in de gistende wijn wordt geroerd, blijft het vat gesloten zodat de wijn niet in contact komt met zuurstof. Hierdoor behoudt de Crasto Superior zijn primaire aroma’s en de natuurlijke frisheid van de druif.
Food pairing
Probeer gerust eens met geroosterde hertenvlees of met een harde geitenkaas. Ook lekker bij gebraden kip en vismousse.
Druiven: Viosinho (60%), Verdelho (40%)
6 maand in Franse eiken vaten waarvan 50% nieuwe en 50% gebruikte vaten (85% Franse vol eiken vaten
en 15% Franse eiken vaten met toppen in acacia)
Proces van Oxoline:
2023 was weer een atypisch jaar in de Douro: de winter was mild en regenachtig, de lente was erg droog en warm en de zomer was heet, met veel regenval in juni en september. Wat betreft de groeicyclus, was de knopuitbarsting iets later dan normaal, met hoge lentetemperaturen die een vroege start van zowel de bloei als de veraison met zich meebrachten. Dit resulteerde in de op één na vroegste oogst in Quinta do Crasto, waarbij de pluk van de witte druiven begon op 10 augustus. De winterregenval en -temperaturen waren hoger dan gemiddeld in de subregio's Cima Corgo en Douro Superior. Er werd veel cumulatieve regenval geregistreerd tussen november en januari, terwijl er in
februari minder regen viel dan gemiddeld. December was de natste maand in beide subregio's. Deze overvloedige regenval had een aanzienlijk gunstige invloed op de grondwaterreserves. De neerslag van maart tot mei lag ver onder het voorgaande 30-jarige gemiddelde, terwijl de temperaturen hoger waren dan normaal. April was vooral warm en droog. Juni registreerde veel regenval, die in Douro Superior gepaard ging met hagel. Juli en augustus waren vrij droog. De gemiddelde temperaturen in deze periode lagen dicht bij het gemiddelde, behalve in augustus, toen het erg warm was. Hoewel begin september optimale rijpingsomstandigheden kende, waren er in de tweede helft van de maand onweersbuien, met hevige regenval in een korte tijd. Oktober was ook opvallend koel en regenachtig. Ondanks de uitdaging van de bodem- en weersomstandigheden en de toegenomen druk van plagen en ziekten, waren de druiven die de wijnmakerij binnenkwamen gezond en volledig rijp, wat resulteerde in zeer evenwichtige en elegante wijnen met een goede kleur, structuur en veel karakter.
Alcoholgehalte
13,5 %vol
pH: 3,39
Bewaren en serveren
Serveren bij 9 - 11 °C
Te drinken vanaf nu tot 5 jaar na oogstjaar
Critics & Awards