Douro - Quinta do Crasto

crasto-wine-estate
   Quinta do Crasto is een 'single-quinta', zoals we dat noemen, omdat het een familie-eigendom is,


en omdat de wijnen uitsluitend van druiven van eigen wijngaarden gemaakt worden. Het landgoed vierde zijn 400e verjaardag in 2015 en een afbakeningssteen markeert zijn aanwezigheid in de eerste geografische classificatie van de wijngaarden van deze regio in de 18e eeuw.
  
Quinta do Crasto ligt in het meest schilderachtige gedeelte van de Douro, in Gouvinhas tussen Régua en Pinhão. De naam Crasto werd overgenomen van het Latijnse Castrum wat een Romeins Fort moet voorstellen. Hoewel de geschiedenis van de naam Quinta do Crasto reeds dateert van 1615 gaat de wijngeschiedenis terug tot in het begin van de jaren 1900. Het domein werd in die periode opgekocht door Constantino de Almeida, de oprichter van het vermaarde Porthuis Constantino. Zijn zoon, Fernando de Almeira) nam in 1923 de touwtjes in handen. Vandaag wordt Quinta do crasto gerund door Jorge & Leonor Roquette (de dochter van Fernando). Met hun zonen Miguel en Tomás en dochter Rita is de opvolging in goede handen. 
De 130 hectares aan wijngaarden worden met alle respect behandeld en bewerkt waarbij de moderne technieken hand in hand gaan met de oude tradities zoals het treden van de druiven in de Lagares. Het is de huidige wijnmaker Manuel Lobo die verantwoordelijk zijn voor de hoge kwaliteit van de wijnen. Zij slagen er in de lat elk jaar alsmaar hoger te leggen. Niet enkel voor de typische Douro blends maar evenzo voor LBV en Vintage ports en voor de ‘single variety wines’ als Touriga Nacional. Het is deze Touriga Nacional, de nationale trots van Portugal die als basis dient trouwens voor de meeste wijnen. 
 
Andere klassieke druivenrassen zijn de Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinta Barocca en de Sousão.
Uniek zijn trouwens de Old Vineyards Plots. Dit zijn wijngaarden waarvan de stokken een gemiddelde leeftijd kennen van boven de 70 jaar en waar een mix aan rassen staan aangeplant. Deze oude wijngaarden geven de hoogste kwaliteitswijnen van Quinta do Crasto met de paradepaardjes Vinha Maria Teresa en Vinha do Ponte. Deze wijnen worden zeker niet elk jaar gemaakt en zijn daarom echte collectors items

Crasto was één van de pioniers van tafelwijn in de Douro en besteedde veel tijd en middelen aan niet-versterkte wijnbereiding toen de meeste van zijn buren voor 100% op port gericht bleven. De rode wijnen behoren tot de best beoordeelde in Portugal, waaronder een kwartet van single varietal en single vineyard bottelingen waarvan de schaarste hen veel gewild maakt wanneer ze elke winter op de markt komen.
 
Hoewel initieel de Douro enkel gekend was omwille van de portwijnen genieten de stille wijnen van Quinta do Crasto ondertussen een gigantische internationale waardering. 

Weergave
Eenvoudig
Gedetailleerd
Alleen foto's
Lijst
Lijst zonder foto's
Sorteren
Naam
Datum
Prijs Oplopend
Prijs Aflopend
Vanaf 1994 is men op Quinta do Crasto ook wijn gaan maken. In de wijngaarden maakte men sowieso al een selectie welke druiven voor de port gebruikt zouden worden. Deze selectie is zeer streng, zodat slechts 40% van de totale druivenproductie als port verwerkt wordt. De overige werden vaak aan de distilleerfabriek verkocht of er werd een simpele wijn van gemaakt. Tegenwoordig past men voor het maken van rode wijn ook geavanceerde technieken toe, omdat bewezen is, dat van deze authentieke druiven prachtige, dikke, volle wijnen gemaakt kunnen worden.
 
Quinta do Crasto is een vermaard Porthuis dat sinds 2002 in samenwerking met Château Lynch-Bages uit Bordeaux een aantal opmerkelijke droge kwaliteitswijnen produceert. Ze combineren het vakmanschap uit de Bordeaux met de unieke druivenrassen en het 'terroir' van de hete Portugese Douro vallei.

free-delivery 
checkboxBestellen mogelijk per fles
checkboxScherpe prijzen
checkboxVeilig betalen
checkboxLage verzendkosten 
checkboxGRATIS levering in België vanaf €250 of straal van 10 km rond Tremelo

 
 
Relatiegeschenken :

Relatiegeschenk Wijn 

Agenda:
Voorjaarsproeverij : 19-mei-24
lentedegustatie-portevinho-crop
Meest Verkocht 
Bestsellers Wine 
De Prijslijst: 
Prijs Prix Price PorteVinho 
  
qr-code-prtevinho
Volg ons op Facebook, en blijf op de hoogte van alle acties en activiteiten 

 
Betaalmogelijkheden:  
Webshop gemaakt met EasyWebshop