Quinta do Crasto Vintage Port 2019
Ondoorzichtig van kleur, De neus toont expressieve tonen van wilde bessen. De smaak begint krachtig en ontwikkelt zich tot een compacte, stevige, geconcentreerde wijn. Massieve, maar elegante tannines zijn perfect geïntegreerd met retro-nasale aroma's van wilde bessen en lichte tonen van verse kruiden. Dit is een zeer boeiende wijn met een lange afdronk en een lange bewaarpotentie.
Food pairing
Ideaal na de maaltijd. Gaat heel goed met sterke kazen zoals, Stilton, Gorgonzola, Roquefort, blauwe kazen & Portugese Serra (Portugese schapenkaas).
Het kan ook worden geserveerd met fruit of chocolade desserts, en past uitstekend bij een goeie sigaar.
Druiven
De druiven van de 60 jaar oude wijnstokken werden in plastic dozen naar de wijnmakerij gebracht. Bij aankomst in de wijnmakerij worden ze streng gecontroleerd op de sorteertafel. De druiven met hun stengels worden dan licht geplet en overgebracht naar een traditionele stenen bak (´lagar´) waar ze met de voeten worden geplet. Daarna wordt aan de druiven eau-de-vie toegevoegd om de gisting te stoppen en de wijn te versterken. Ongeveer twee jaar gerijpt in 20.000 liter Portugese eikenhouten vaten. Gebotteld zonder klaring of filtratie; na verloop van tijd kan er een licht bezinksel in de fles ontstaan.
Alcoholgehalte
20%
Bewaren en serveren
Horizontaal bewaren, op een constante temperatuur weg van intense direct licht. Gezien deze wijn nog rijpt op de fles kan er met de tijd sediment gevormd worden, waardoor men de wijn moet decanteren voor het consumeren.
Na het decanteren zal de wijn snel zijn hoogtepunt bereiken en wordt deze best geconsumeerd in de loop van de dag.
Drinken tussen 16º C - 18º C.
Een fraaie en complexe wijn met een lange bewaarcapaciteit, zeker 20 tot 30 jaar houdbaar.

Critics & Awards
93/100 - Wine Spectator Tasted: Apr 2022
95/100 - Wine Enthusiast Tasted: May 2024
A single parcel of the Crasto vineyard is the source of this Vintage Port. It is beautifully perfumed with aromas of fresh, young blackberry fruits, black pepper and touches of wood. The wine is balanced, its licorice and cushioned tannins giving a dry style. It will age well; drink from 2029. Suitable for vegans.