Dieppaars van kleur, bijna ondoorzichtig. De neus biedt frisse tonen van cistusgom, aroma's van wilde bramen en delicate hints van cacao. De smaak is aantrekkelijk en toont een uitstekende structuur gemaakt van stevige maar fijn getextureerde tannines die goed geïntegreerd zijn met vers, wild fruit. De afdronk is evenwichtig en volhardend. Gebotteld zonder enige filtering voldoet deze wijn aan alle voorwaarden om positief te evolueren op fles.
Food pairing
Heerlijk bij romige en sterke kaas, chocolade en wild.
De druiven, afkomstig van oude wijnstokken, worden in plastic dozen naar de wijnmakerij gebracht. Bij aankomst in de wijnmakerij worden ze streng gecontroleerd op een sorteertafel. De druiven met hun stengels worden vervolgens licht gekneusd en overgebracht naar een traditionele stenen tank ("lagar") waar ze met de voeten worden geplet. Hierna wordt de druivenspiritus toegevoegd om de gisting te stoppen en de wijn te versterken. Het rijpt ongeveer 4 jaar in grote eiken vaten (9.000 liter). Gebotteld zonder klaring of filtratie, waardoor er zich na verloop van tijd een licht bezinksel in de fles kan vormen
De oogst van 2017 zal op Quinta do Crasto de vroegste ooit boeken. Een ongewoon warme en droge winter zorgde ervoor dat de groeicyclus van de wijnstokken eerder begon dan normaal. De lage regenval bleef gedurende de hele cyclus aanhouden, wat leidde tot matige waterstress en de wijnstokken moesten zich op natuurlijke wijze aanpassen aan deze ongunstige weersomstandigheden. De oogst begon op 8 augustus met de eerste witte druiven. Dit was een belangrijke beslissing omdat het ons het gewenste niveau van frisheid en natuurlijke zuurgraad mogelijk maakte. Op 18 augustus zijn we begonnen met het plukken van de rode druiven in de wijngaard Quinta da Cabreira in de subregio Douro Superior. We zijn in staat om de druiven op dit terrein te irrigeren en dit was van groot belang om de wijnstokken op een evenwichtige manier te laten werken en zorgde ervoor dat de bessen een perfecte rijpheid bereikten. Eind augustus daalden de avondtemperaturen aanzienlijk, wat hielp bij het voltooien van de rijping van de druiven. Een periode van warme dagen gecombineerd met koele nachten zorgde voor de perfecte balans, zodat de oogst van de eerste rode druiven van Quinta do Crasto kon beginnen. Droge dagen in september zorgden voor een vlotte oogst. De oogst eindigde veel eerder dan normaal, namelijk op 19 september. Per saldo kunnen we zeggen dat 2017 een jaar was met lagere opbrengsten, met minder trossen kleinere druiven, maar wel met een uitstekende concentratie en een optimale verhouding schil/pulp. Dit was een uitdagend jaar voor de wijnbouw- en wijnbereidingsteams. We moesten de oogst perfect timen om maximale kwaliteit te garanderen. 2017 zal zeker de geschiedenis ingaan als een jaar van uitzonderlijke wijnen.
Alcoholgehalte
20%vol
pH: 3,85
Bewaren en serveren
Horizontaal bewaren, op een constante temperatuur weg van intense direct licht.
Kan nu gedronken worden maar ongeopend houdbaar tot zeker 20 jaar na oogst
Blijft tot een maand na opening goed drinkbaar, mits je de fles steeds afsluit met de originele stopkurk en hem bewaart bij een constante temperatuur van zo'n 12 graden. Drinken tussen 16º C - 18º C.
Critics & Awards