Fossil Branco is een witte wijn, bestaande uit voornamelijk Fernão Pires (ook bekend als Maria Gomes), met een beetje Arinto en een klein percentage andere regionale witte druiven. Het is niet zo opvallend als de 100% Arinto uit de oude wijnstokken dicht bij Pedro's huis, maar het is ook niet zo intens zout, wat zorgt voor een grotere 'publieksvriend', fris wit, met subtiele textuur en een beetje body
Pedro Marques is de vijfde generatie in deze wijnproducerende familie, gevestigd in Torres Vedras, net ten noorden van Lissabon. Hij is altijd gefascineerd geweest door de subtiliteit en ingetogen mineraliteit van de wijnen van centraal Frankrijk, en het idee om de persoonlijkheid van een wijngaard te waarborgen, komt tot uiting in het glas. Zijn 13 hectare aan wijngaarden, gelegen op 9 km van de kust, hebben bodems van Kimmeridgische klei met een groot deel aan oceaanfossielen, vergelijkbaar met die gevonden in Chablis. De wijngaarden genieten van een frisse Atlantische bries, waardoor het zoute element in de wijnen verder wordt versterkt en de warmte van de regio wordt getemperd en sinds 2015 biologisch gecertificeerd, geen gemakkelijke taak in dit vochtige klimaat. Zijn belangrijkste aanplant zijn witte druiven - voornamelijk Portugese locale druiven zoals Arinto en Fernão Pires plus een beetje Alvarinho, Gouveio, Viosinho en Antão Vaz. Hij heeft ook een co-aanplant van Touriga Nacional en Tinta Roriz; een site met 80+ jaar oude Castelão; en een klein beetje Syrah. In zijn eigen woorden volgt hij een "luie" benadering van wijn maken, zijn enige toevoeging is een vleugje SO2. Zijn wijnen hebben een geweldig karakter, als je van textuur, terroir-gedreven wijnen houdt, is deze jonge wijnmaker er één om naar te kijken
Food pairing
Uitstekend bij zeevruchten & salades
Druiven: Arinto, Gouveio & Fernão Pires
Alcoholgehalte
14 %vol
Bewaren en serveren
Bewaren in een koele plaats (rond de 12ºC)
Serveren bij 12-14°C maar na opening 15 tot 30 minuten eerst laten ademen.
Critics & Awards
Vale da Capucha ligt in de buurt van Quinta de S. José in Carvalhal, op 10 km van de Atlantische kust, in de wijnregio Lisboa. Het bedrijf wordt vandaag geleid door Pedro Marques, die in 2009 zijn passie omvormde tot een levensproject. Zijn familie heeft altijd wijn geproduceerd, maar heeft zich meer gericht op kwantiteit dan op kwaliteit. Met de komst van Pedro veranderde de zaken; hij vervangt de oude wijngaarden door nieuw aangeplante witte druivensoorten uit andere delen van Portugal, zoals viosinho en Gouveio uit Douro, Antão Vaz uit Alentejo, Alvarinho uit Vinho Verde en zelfs de Viognier van Frankrijk. Past biodynamische wijnteelt toe zonder chemische behandelingen, met spontane fermentatie, inheemse gisten en minstens 12 maanden raffinage in inox vaten op fijne droesem voor al zijn wijnen