Typische aroma's van zwarte bes en rozemarijn met tonen van venkel, waarvan de geur vaak wordt gedragen door de bries in de wijngaarden van de Vesuvius. In de mond biedt de wijn rijke, weelderige en zijdezachte smaken van zwart fruit, zij het met een aanzienlijk volume en een krachtige structuur. De gepolijste tannines zorgen voor een lange en luxueuze afdronk.
2018 was a rollercoaster growing season. Gelukkig kwam het goede weer in juli en dit ging door tot aan de oogst, waardoor de druiven tot volle wasdom kwamen. Ondanks de uitdagingen worden de wijnen van 2018 gekenmerkt door een duidelijk gedefinieerde zuurgraad en uitgesproken frisheid, die de kenmerken van specifieke percelen wijngaard binnen elk landgoed weerspiegelen. Totale productie van slechts 965 kisten, 1200 kisten gemaakt van 2017
Food-Pairing
Deze port is heerlijk bij foie gras, bepaalde kaassoorten (Gorgonzola, Roquefort), als aperitief of als dessertwijn
Druiven: Touriga Nacional 35%, Touriga Franca 33%, Alicante Bouschet 18%, Vinhas Velhas 8% & Tinta Amarela 6% Druiven zijn grotendeels afkomstig uit de op het westen gerichte wijngaard Vale da Teja (30 jaar is de gemiddelde leeftijd van deze aanplant)
Alcoholgehalte
19,5 %vol
Conserveren en serveren
Kan reeds nu gedronken worden. Serveren 16-18°C. Moet 6 tot 24u op voorhand gedecanteerd worden.
Vintage portwijn kan minder lang openstaan dan een reguliere port, wat betekent dat hij sneller oxideert. Na opening maximum 2 dagen houdbaar
Drink 2028-2065
Critics & Awards
97/100 - Wine Spectator Tasted: Feb 2021
94/100 - Wine Enthusiast Tasted: Dec 2020
The magnificent Vesuvio estate has produced a densely rich Port. Its tannins and big black fruit are just the starting point for a long journey. It is sumptuous and structured at the same time. Drink this wine from 2027. Roger Voss
18/20 - Grandes Escolhas Tasted: Jul 2020
96/100 - Decanter
A blend of 54% Touriga Nacional, 40% Touriga Franca and Alicante Bouschet (co-fermented) and 6% Sousão (for freshness), predominantly from cooler north or northwest facing vineyards: beautifully lifted, scented floral aromas (rose petals), vinous and overt; sweet and suave initially, ripe but gentle blackberry fruit backed by velvety tannins leading to a finish that is both powerful and elegant at the same time. Wonderful freshness and vitality. A magnificent wine for drinking over the medium to long term. Just 965 cases produced, representing 3% of the quinta’s total production.
94/100 - Robert Parker The Wine Advocate
The 2018 Vintage Port is a blend of 54% Touriga Nacional and 40% Touriga Franca and Alicante Bouschet combined, with miscellaneous others filling out the blend. It comes in with 112 grams of residual sugar. This is one of the two Ports being released en primeur now by the Symingtons in this issue. If you are judging the group on concentration and power, this is easily the winner, the one with the biggest upside. There are some other points to make, though. You may like the style of some others more. Inky black, it is also probably the most concentrated Port in the group, although it doesn't seem to quite scale the heights of, say, the 2017. The signature features here will be the pungent aromatics and the big, ripe fruit. Actually, it is not only big in flavor, it's a little flamboyant. There is a nuance on the finish that makes it seem especially ripe; it will be interesting to see if that folds into the whole in time. The baked plums up front suggest very ripe Touriga Nacional, in particular. Then, the hammer falls, and this shows off a fair bit of power too, especially the next day. It was by far, also, the 2018 in this article that was most on top of its game when tasted a couple of days later. It will be interesting to see where this goes. It certainly has potential. There were 965 cases produced.
De Vintage jaren
De Vintage 2018 wordt door wijnmakers treffend omschreven als een "rollercoaster of a wijnjaar". Een droogte gedurende de winter maakte plaats voor uitzonderlijk veel regen en hagel in het voorjaar. Dit werd gevolgd door sporadische hittegolven gedurende de zomer. Gelukkig hadden de lenteregens het grondwaterpeil aangevuld en waren de druiven gezond bij de selectie. In een ongewoon jaar als 2018 zijn de vaardigheden en ervaring van de wijnmakers van cruciaal belang bij het produceren van een goede wijn. Die wijnmakers die zorgvuldig druiven selecteerden, floreerden. Als gevolg hiervan is er geen bepalend kenmerk van de vintage als geheel, zoals zou worden gevonden in een lange hete zomer. In plaats daarvan zijn er enkele zeer interessante portwijnen die meer representatief zijn voor het terroir.
Na een reeks gedeclareerde jaargangen 2016/17 was het hoogst onwaarschijnlijk dat 2018 universeel zou worden verklaard. Sandeman die hun uitstekende 2017 niet aankondigde, was de eerste die een klassieke vintage aankondigde. Dit werd gevolgd door Sogevinous (Calem, Kopke, Burmester, Barros), Quevedo en regelmatige verklaringen van Vesuvio en Noval. Verrassend genoeg kondigde Taylors hun 2018 aan (na 16/17), maar zal het pas in 2021 verkopen. DE HOEVEELHEDEN ZIJN KLEIN. Of het nu komt door zorgvuldige selectie, het coronavirus of gewoon de wens om de markt niet te overbelasten, producenten hebben slechts een fractie van de normale volumes geproduceerd (ongeveer 1/3 van de normale productie).
De vroege oogst in 2017 volgde op een groeiseizoen van droogte en hoge temperaturen, waarbij de resulterende wijnen zeer geconcentreerd waren met een goede structuur. 2016 was een lastig jaar voor de telers, maar uiteindelijk zijn ze beloond met superwijnen met elegantie en frisheid, goed genoeg om sommige telers tweemaal te laten nadenken over een algemene vintage verklaring in 2015, waarvan de wijnen er op zichzelf heel goed uitzien. In 2013 zijn de single-vintage-quintas fris en met een levendig fruitkarakter. 2012 is een geweldige single quinta-vintage die elegante wijnen met balans en evenwicht produceerde. 2011 heeft fantastische wijnen geproduceerd met frisheid en een geweldige fruitstijl waardoor ze tijdens hun hele evolutie zullen blijven boeien. 2009 daarentegen gaat over vermogen, dichtheid en levensduur. De vintage 2007 was meer elegant, met een grote diepte, lengte en zuiverheid. De zeer hete zomer van 2003 leverde super rijpe, intense wijnen op. De millenniumwijnoogst van 2000 was heerlijk rijk en rijp, benaderbaar in stijl maar de moeite waard om te houden. 1997 werd alom geprezen en terecht geprezen, maar nog steeds een beetje tijd nodig om tot volledige wasdom te komen. Wijnen uit het oogstjaar 1994 blijven achter vanwege hun intensiteit. 1992 is ook voor de lange termijn, momenteel vrij gesloten. De geconcentreerde wijnen van 1991 moeten nog bewaard worden, hoewel de portwijnen van de kleiner wijnhuizen nog maar net beginnen te voorschijn te komen. De wijnen van de overvloedige oogst uit 1985 hebben een geweldig evenwicht tussen kracht en zoetheid en kunnen vanaf 2017 gedronken worden. De aantrekkelijke stijl uit de jaren 1983 maakt ze perfect voor nu (2018) te drinken. De wijnen van de jaren 1980 vintage zijn ook veel te weinig gewaardeerd en zeer puur. De jaren 1977, ongetwijfeld één van de grote jaargangen, zijn goed gerijpt en staan stevig in het glas, terwijl de initieel gestructureerde wijnen van 1970 het wachten hebben bewezen en nu op hun hoogtepunt zijn. Gelukkig zijn zij die 1966, 1963, 1960 en 1955 nog liggen hebben!