Webshop » Port » Vintage » Quinta da Romaneira Vintage 2008

Quinta da Romaneira Vintage 2008

ROMA04 Quinta da Romaneira Vintage 2008

€ 49,00

Levertijd 5-7 werkdagen - Voorraad: 7

Diepe rijke paarse kleur. Kruidige en aromatische neus van munt en donkere kers, met een explosie van frisheid. Het diepe gehemelte vertoont mild hartige tonen, zachte en ronde tannines, mokka, geroosterde koffieboon en een zoete kern van framboos en braambes gedoopt in pure chocolade, en een afdronk van uitstekende lengte. Er werden 5.900 flessen geproduceerd.
 
Food pairing
Ideaal na de maaltijd. Perfect met Queijo da Serra, Stilton, Roquefort, Gorgonzola en andere blauwe kazen. Ook verrukkelijk bij alle op ei gebaseerde desserts 
 
Druiven: Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional & Tinta Barroca
Het karakter van de wijnen van 2018 werd beïnvloed door een ongebruikelijk en soms uitdagend wijnjaar. Dit volgde op een zeer heet en droog 2017 en medio januari werd verklaard dat 56% van Portugal, met name het noordoosten, in ernstige droogte verkeerde. Gelukkig was maart erg nat en de hevige regenval, in totaal 223 mm bij Pinhão, bouwde de reserves aan grondwater op die van vitaal belang zouden blijken tijdens het rijpingsseizoen. Tot eind juni bleef het weer koud en nat, wat schimmel veroorzaakte in sommige wijngaarden, en hagelbuien op 28 mei veroorzaakten grote schade aan sommige eigendommen in het Pinhão-gebied.
 
Al in 1757, toen de Dourovallei werd afgebakend, werden er in Romaneira wijnranken geplant.
Quinta da Romaneira is met zijn 412 hectare de op twee na grootste quinta (boerderij) in de Dourovallei. Het is een verzameling van 12 oorspronkelijke quinta's die voornamelijk dateren uit de 19e eeuw en sinds 1942 hun huidige omvang hebben.
Jarenlang leefde Quinta da Romaneira een rustig leven en produceerde hij goede vintage- en tawnyportwijnen. Daarnaast verkocht hij ook portwijn aan de grote huizen.

Toen Quinta da Romaneira in 2003 te koop kwam, zag Christian Seely de kans om deze unieke Quinta te verwerven, met zijn ruim 3 kilometer aan wijngaarden tot aan de rivier de Douro en zijn 412 hectare aan uitsluitend A-geclassificeerde wijngaarden. Daarnaast zijn er velden vanaf de rivier de Douro tot op 600 meter hoogte, wat veel mogelijkheden biedt om optimale omstandigheden te creëren voor de vele verschillende druivensoorten en om verse wijnen te produceren.

Christian Seely is en was tevens directeur van het bekende Quinta do Noval (vanaf 1993), en vanaf 2001 tevens CEO. Directeur van het volledige AXA-wijnportfolio (waaronder Chateau Pichon Baron 2 cru. in Bordeaux, Chateau Suduiraut, 1 Cru in Sauternes en meer). Hier kreeg hij de kans om te doen wat hij wilde: wijn verbouwen die alleen afkomstig is van één enkele Quinta. Samen met André Esteves, een Braziliaanse zakenman, is hij nu eigenaar van Quinta da Romaneira, dat sinds 2004 gerenoveerd is.  

Alcoholgehalte
20% vol
   
Bewaren en serveren
Horizontaal bewaren, op een constante temperatuur weg van intense direct licht. Gezien deze wijn nog rijpt op de fles kan er met de tijd sediment gevormd worden, waardoor men de wijn moet decanteren voor het consumeren. 2 uur voor het decanteren openen. Na het decanteren zal de wijn snel zijn hoogtepunt bereiken en wordt deze best geconsumeerd in de loop van de dag. Drinken tussen 16º C - 18ºC
   
Critics & Awards
94/100 - Jamie Goode Tasted: Aug 2010
90/100 - Wine Enthusiast Tasted: Jan 2011
An attractively perfumed wine that shows a fine balance between fresh acidity and soft, sweet fruits. It is light in texture, open rather than concentrated. There is a rich black cherry final character.
92/100 - Tom Cannavan Tasted: Jan 2014
(2014) Interesting high note to this, perhaps a little gamey, herbal, but with lift and elegance. The fruit is so sweet on the palate, so dustily fresh and full, with delicious balancing tannin that is fine, racy, tight yet also chocolate rich, and the excellent acidity. So young, tight, and elegant.
   
Tags: Douro
Powered by EasyWebshop