Welke wijn bij welke vis ?

Welke wijn bij welke vis? 

Bij het vinden van een aangepaste wijn voor uw visgerechten, zijn er zoveel factoren waarmee u rekening moet houden, dat de verwarring al gauw de kop opsteekt. Als algemene regel geldt nog altijd dat witte wijnen het beste passen bij vis
 
Waarom geen rode wijn? Rode wijnen bevatten hogere niveaus van tannine die een wisselwerking hebben met visoliën. In de meeste gevallen kan deze interactie een metaalachtige nasmaak in uw mond achterlaten. Als je toch vis wilt combineren met rode wijn, kies dan voor rode wijn met een laag tanninegehalte, zoals bijvoorbeeld de rode Vinho Verde die uitstekend combineert met gegrilde sardientjes, ook de Bastardo doe het goed met gegrilde vis

Doch hoeven we het ook niet moeilijker te maken dan nodig. 
Bepaal eerst welk soort vis je wilt klaarmaken, op basis van de indeling hieronder, en later kijken we ook nog eens naar de saus. 

Je kan vinvissen, van schilferige tilapia tot steak-achtige zwaardvis, dus indelen in 4 grote groepen,
 
1. Magere en schilferige vis - zeebaars
2. Middelgrote vis - forel, arctische zalmforel 
3. Vlezige vis - tonijn, zwaardvis
4. Intens gearomatiseerde vis - sardines, haring

Magere en Schilferige vis
Witvis met milde smaak en filets die dun en schilferig zijn. Als je ooit vistaco's hebt gegeten, weet je precies waar we het over hebben!
Voorbeelden zijn onder meer Europese zeebaars, zwarte zeebaars, bot, tong, tilapia, wilde gestreepte baars, kabeljauw, schol, koolvis en schelvis.
 
Zoek naar pittig en verfrissend wit om de delicate vissmaak in evenwicht te brengen, zoals een Sauvignon Blanc of een Vinho Verde op basis van Alvarinho.

Middelgrote vis
Dit is nog steeds een schilferige vis, maar met een algemeen stevigere en dikkere textuur. Met hun gemiddelde textuur hebben deze vissen de neiging om rijkere sauzen en ingrediënten aan te kunnen, en ook wijn!Voorbeelden zijn forel, arctische zalmforel, meerval, rode snapper, tandbaars, Parapercis colias, heek, schelvis, roodbaars, heilbot, zwarte kabeljauw (sablefish), zeeduivel, chileense zeebaars, gestreepte tonijn, witte tonijn en blauwvin tonijn. Deze vissen zijn geschikt voor alle kookmethodes, en hoewel ze in dikke moten vallen als ze worden gekookt, zullen ze hun vorm goed behouden tijdens het koken.
 
Wijnen die het goed doen met vis van gemiddelde structuur zijn witte wijnen met een medium body en aromatisch ofwel rijke, volle witte wijnen die op eiken zijn gerijpt, bvb Esporão Private Selection Branco, Vallegre Reserva Branco, ook wijnen op basis van Sémilon of Antão Vaz & Verdelho doen het uitstekend

Vlezige vis
Vaste vissoorten met een vlezige en biefstukachtige textuur.
Voorbeelden zijn tonijn, blauwbaars, zalm, makreel, haai en zwaardvis.
Kies voor rijke witte wijnen met veel smaak en zelfs enkele rode en roséwijnen, zoals Quinta Nova Rosé ColheitaTaboadella Encruzado Branco en Monte dos Cabaços Margarida 2012 Branco
 
Sterk gearomatiseerde vis
Sterk gearomatiseerde vissen zijn zout en smaken naar de zee. Voorbeelden zijn ansjovis, sardines, haring en makreel.
Er gebeurt iets interessants als je gerechten met ansjovis en andere sterk gearomatiseerde vis eet. De intensiteit wordt een stuk brutaler. Bijvoorbeeld een rijke pizza in Italiaanse stijl met zoute, pittige ansjovis. Normaal gesproken zou je een witte wijn kunnen kiezen om te combineren met vis, maar in dit geval is het misschien beter met een rode wijn!

Naast de keuze van de vis, bepaalt de bereiding van de saus, en de vis de keuze van de wijn

Pittige sauzenBeurre Blanc, Citroen, Limoen en sauzen op basis van azijn 
Probeer lichtere, pittigere witte wijnen en wijnen met meer kruidige en hartige kenmerken, zoals Sauvignon Blanc, Muscadet, Cortese di Gavi, Verdejo, Vinho Verde, White Bordeaux en Grenache Blanc. 
 
Zoete sauzen: Ananas, Mango, Sinaasappel, Teriyaki, Zoetzuur 
Zoek naar wijnen met een vleugje meer zoetheid dan de saus. Hoe donkerder de saus, hoe donkerder uw wijn in het rosé-spectrum moet zijn. Bijvoorbeeld Teriyaki met Lambrusco of Meyer citroen geglazuurde tilapia met Spätlese Riesling, bvb Quinta do Casal Branco Lobo e Falcao 
 
Pittige sauzen: op basis van Paprika, Peper, Komijn, Koriander, Chili 
Bij vis met een chili-korst gaat het meer om de textuur van de vis die de kruiden en smaakmakers naar voren brengt. Gekruide visgerechten passen goed bij door kruiden gedreven wijnen zoals Grüner Veltliner, Gewürztraminer, Riesling en zelfs een lichtere rode wijn als Grenache. 
 
CurrysauzenThaise curry, Indiase curry 
Currysauzen zijn meestal een beetje zoet en zoeken vanwege hun kruiden zoete wijnen zoals Riesling, Moscato, Gewürztraminer en Espumante en Niepoort Moscatel Docil Ron Ron 2016
 
Kruidensauzen: Basilicum, peterselie, munt, koriander, dille, kappertjes, komkommer 
Wijnen met kruidachtige tonen smaken rijkelijk bloemig in combinatie met groene kruiden. Ga voor Sauvignon Blanc, Chablis, Grenache Blanc, Torrontés en Trebbiano. 
 
En om af te ronden nog het volgende,
 
Gerookte zalm of forel 
Rijk gerookte vissen zijn een beetje droger en hebben wijnarrangementen nodig die ze doven. Garnacha rosé, Espumante 3B Rosé Filipa Pato & William Wouters, Dry Riesling, Dry Furmint (Tokaji) en White Pinot Noir passen goed bij elkaar.
 
Rauwe vis
Probeer de meeste mousserende wijnen en kurkdroge witte wijnen zoals Muscadet, Assyrtiko, Vinho Verde, Alvarinho, Dry Furmint (Tokaji) en Ugni Blanc (ook bekend als Trebbiano). Bvb, Quinta da Calçada Alvarinho 2020 en Ribeiro Santo Alvarinho 2018 Minho
 
Aarzel niet ons te contacteren als u geen keuze hebt kunnen maken en dan trachten wij voor u de gepaste wijn te vinden. Al onze wijnen voor bij visgerechten vindt u hier



Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog


free-delivery 
checkboxBestellen mogelijk per fles
checkboxScherpe prijzen
checkboxVeilig betalen
checkboxLage verzendkosten 
checkboxGRATIS levering in België vanaf €250 of straal van 10 km rond Tremelo

 
 
Relatiegeschenken :

Relatiegeschenk Wijn 

Agenda:
Douro : 3-dec-24
Masterclass Graham's : 27-sep-24
Voorjaarsproeverij : 19-mei-24

Meest Verkocht 
Bestsellers Wine 
De Prijslijst: 
Prijs Prix Price PorteVinho 
  
qr-code-prtevinho
Volg ons op Facebook, en blijf op de hoogte van alle acties en activiteiten 

 
Betaalmogelijkheden:  




Powered by EasyWebshop