Een verrukkelijke witte wijn citroenhelder, en groene tinten, van kleur. Een delicaat aroma van citroen, groene appels en gedroogde lindebloesem. Zeer goede structuur in de mond, frisse zuren en dezelfde smaken van vers fruit met de typische mineraliteit van Encruzado. Het resultaat is een stevige en weelderige witte wijn met een zijdeachtig textuur, een lineaire structuur en van een opmerkelijke diepte
Food-Pairing
Heerlijk bij (gegrilde) verse vis, stoofpotje van varkensvlees met rozemarijn, romige risotto's, Sint-Jakobsschelpen, garnalen en getextureerde vis zoals Chileense zeebaars of zeeduivel. Geroosterde wortelgroenten, een eenvoudige pasta al fredo of een klassieke Franse blanquette de veau zouden ook zeer geslaagde combinaties zijn. En vergeet kaas niet; Encruzado is heerlijk bij halfzachte en mildere roodschimmelkazen. Een risotto met pompoen, kikkererwten en geroosterde amandelen en geroosterde kreeft met limoenboter
De variëteit Encruzado, ook bekend als Salgueirinho, is een endemische (inheemse) variëteit uit Dão.
Druiven zijn afkomstig van zuid-oost georiënteerde wijngaarden op een hoogte van 485m
30% van de most heeft gedurende 9 maanden gerijpt op nieuwe Franse eikenhouten vaten van 500 liter, 30% in oude eikenhouten vaten en 40% in inox vaten
De oogst vond plaats van 8 september tot 3 oktober. De lente begon eerder, met de eerste tekenen in januari en februari. Het technische team heeft de juiste beslissing genomen om de vegetatieve cyclus uit te stellen. De wijnstokken werden pas in maart gesnoeid, waardoor productieverliezen als gevolg van de vorst van eind april in het afgebakende Dão-wijngebied werden voorkomen. In de lente was er meer regen dan normaal, wat een positief effect had op het herstel van de noodzakelijke waterstanden in de bodem en daardoor zorgde voor een perfecte ontwikkeling van de resterende vegetatieve cyclus. De zomer was zacht en fris, wat een zeer evenwichtige rijping van de druiven mogelijk maakte, zonder enige waterstress.
De oogst bleek genereus qua kwantiteit en kwaliteit van de druiven. We waren in staat om unieke wijnen te maken op basis van ons technische werk en kennis: wachten op de juiste momenten, op zoek naar de beste natuurlijke balans, gecombineerd met een zorgvuldige controle van de fenolische rijpheid van de druiven. De precisie, complexiteit, concentratie en genereus fruit, gecombineerd met de elegantie van de most, hebben ons in staat gesteld wijnen te produceren met een profiel en rijkdom die deze unieke regio weerspiegelen.
Bewaren en serveren
Serveren : 10 -12 ºC
Alcoholgehalte
13,5 %vol
Critics & Awards4,3/5 - Vivino (73 ratings)