Pure vakmanschap. Deze port betovert met zijn dieppaarse tint, versierd met violette highlights. De neus is een symfonie van delicatesse en verfijning, waarbij florale tonen van violet verweven zijn met accenten van grafiet, zoethout en bramen. Het ware karakter van de wijn komt naar voren in de harmonieuze wisselwerking tussen zijn aromatische profiel en robuuste structuur, wat culmineert in een verrassend droge, kruidige afdronk. Deze Vintage Port uit 2022 heeft een uitzonderlijke balans tussen zuurgraad, zoetheid en tannines en is klaar voor een buitengewone rijping. Daarmee verstevigt hij zijn positie als potentiële hoeksteen van het portaanbod van het afgelopen decennium.
De vintage port is, bij vrijwel alle porthuizen, de kers op de taart
De magie van vintage port is verschillend in elke fase: als een jonge wijn staat hij geheel in het teken van het volle jeugdige fruit. Dan, na 20 jaar of meer, integreren alle elementen van de wijn in een perfecte harmonie en uiteindelijk, na vele tientallen jaren domineert de 'geest' van de wijn. Vintage port is geweldig in alle drie de fasen. Een absolute belevenis, zeker voor de geduldige onder ons. Gelukkig is deze wijn ook voor de ongeduldige onder ons jong al heel lekker, maar zeker dan wel even karaferen om de wijn zuurstof te geven
Food pairing
Ideaal na de maaltijd. Perfect met Queijo da Serra, Stilton, Roquefort, Gorgonzola en andere
blauwe kazen. Ook verrukkelijk bij alle op ei gebaseerde desserts
De druiven werden nauwkeurig met de voeten geplet in traditionele granieten lagares, inclusief alle stelen, een kenmerk van de aanpak van het landgoed. Na de oogst onderging de wijn een periode van rijping in grote eikenhouten vaten in de Dourovallei. In het daaropvolgende voorjaar werd de wijn overgebracht naar de kelders van Vila Nova de Gaia voor verdere ontwikkeling.
Bewaren en serveren
Horizontaal bewaren, op een constante temperatuur weg van intense direct licht. Gezien deze wijn nog rijpt op de fles kan er met de tijd sediment gevormd worden, waardoor men de wijn moet decanteren voor het consumeren. 2 uur voor het decanteren openen. Na het decanteren zal de wijn snel zijn hoogtepunt bereiken en wordt deze best geconsumeerd in de loop van de dag.
Drinken tussen 16º C - 18º C