Deze wijn heeft 4 tot 6 jaar verouderd in grote oude eiken vaten (in tegenstelling tot vintage portwijnen, die normaal 2 tot 3 jaar rijpen). LBV porto's vullen de kloof tussen Ruby en Vintage portwijnen, omdat een ruby jong moet gedronken worden en een vintage port kan gerust nog 15 tot 20 jaar op de fles verder rijpen vooraleer hij zijn ware pracht zal laten zien. Dit leidde in de jaren zestig tot het creëren van een portwijn, die 4 tot 6 jaar in grote vaten verblijft alvorens te worden gebotteld. Dit resulteerde in een wijn van het type vintage port met zijn diepe kleur en diepe concentratie van fruit, en een volwassen karakter door de verlengde verouderingstijd in de houten vaten
Een portwijn met een donkerrood uiterlijk en lichtere rode tinten op de rand, heerlijke aroma's van pure chocolade en een subtiel bloemig karakter dat de aroma's van bosvruchten mooi aanvult, waardoor dit een algeheel elegante en mooie expressieve wijn is. In de mond is het uitstekend uitgebalanceerd en fris, met een verleidelijk mondgevoel, buitengewoon zachte tannines. De levendige zuurgraad zorgen voor een lange, stevige en wijnachtige afdronk.
Food pairing
Heerlijk bij chocolade desserts, vooral als er donkere en bittere chocolade wordt gebruikt, foie gras, subliem bij kazen zoals Cheddar, Gouda, Brie & Portugese kazen. Pittige gerechten met rood vlees of wild, ook lams- en kalfsvlees. Echter, de combinatie die alles overtreft is Rolf Niepoort's suggestie, LBV en pepersteak !
2017 zal herinnerd worden vanwege de intense hitte en het record lage regenval. Ondanks het droge weer ontwikkelden de bloei en knopuitbarsting zich onder goede omstandigheden, en in augustus en september zorgden de hoge dagtemperaturen en koele nachten voor een gelijkmatige en geleidelijke rijping. De beslissing om vroeg te beginnen met oogsten, bij optimale rijpheid, stelde ons in staat druiven in ideale staat te oogsten, met een fantastische natuurlijke zuurgraad. In de wijnmakerij Vale de Mendiz begon de oogst op 24 augustus onder perfecte weersomstandigheden, met een intense kleur en een krachtig karakter van de most. Op 26 september werden de laatste druiven geoogst.
Bewaren en serveren
Horizontaal bewaren, op een constante temperatuur weg van intense direct licht. Gezien deze wijn nog rijpt op de fles kan er met de tijd sediment gevormd worden, waardoor men de wijn moet decanteren voor het consumeren. 2 uur voor het decanteren openen. Na het decanteren zal de wijn snel zijn hoogtepunt bereiken en wordt deze best geconsumeerd in de loop van de dag. Drinken tussen 16º C - 18ºC