This Vintage Port 2016 is austere and tannic with reserve yet polish and finesse that is hard to come by. Blackberries, blueberries and hazelnuts and some fresh currants. Full-bodied, off-dry and extremely polished and focused. Only 175 cases made. Great length. Layers of tannic power. Perfect wine again. James Suckling May 2018
Het woord "Nacional" verwijst naar het feit dat de wijnstokken Portugese wijnstokken zijn die op Portugese grond groeien zonder buitenlandse wortelstokken, en daarom "vastzitten aan de grond van de natie". Tijdens de late 19e eeuw werd de beste wijngaard van Noval gered van de Phylloxera-uitbraak die de meeste Europese wijnstokken vernietigde, door intense begassing. In plaats van de wijnstokken te enten op Amerikaanse onderstammen, de standaardpraktijk om weerstand te bieden aan de Phylloxera-bladluis, overleefde de wijngaard met hun originele Portugese onderstam - vandaar de naam 'Naçional'. De legendarische Naçional is gemaakt van een perceel van 6 hectare niet-geënte wijnstokken, die, wanneer aangegeven, slechts 200-300 kisten zullen produceren en meteen de meest gewilde port ter wereld worden. Veel jaargangen van Naçional worden beschouwd als de beste porto's en enkele van de beste wijnen die ooit zijn gemaakt.
Food-Pairing
Een heerlijk digestief, maar kan ook worden vergezeld van rijke oude kazen, pure chocolade of chocolademousse.
Druiven: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Cão
Druiven worden geplet met de voeten , en vervolgens tijdens gistingsmaceraat om de best mogelijke extractie in de lagares te verkrijgen, de traditionele stenen vaten van de Quinta. Het is 18 maanden gerijpt in houten vaten in de geklimatiseerde kelders van de Quinta, in het afgebakende gebied van de Douro-vallei vóór het bottelen.
Alcoholgehalte
19,5%
Conserveren en serveren
Serveren op keldertemperatuur bij 12 - 15ºC.
Decanteren voor het serveren. Na opening maximum 2 dagen houdbaar.
Critics & Awards
100/100 - James Suckling, www.jamessuckling.com Tasted May 2018
98+/100 - Neal Martin, vinous.com Tasted June 2018
97/100 - The Wine Advocate Mark Squires Tasted July 2018
19,5/20 - Richard Mayson, www.richardmayson.com May 2018
18/20 - Jancis Robinson MW OBE Tasted May 2018