De Crusted Port is een aanvulling op de Vintage en Late Bottled Vintage-stijl. Traditioneel wordt Crusted Port geselecteerd uit wijnen van Vintage-kwaliteit, van twee of drie oogsten, ondergaat geen klaring of filtratie voorafgaand aan het bottelen en wordt drie jaar na het bottelen vrijgegeven.
Crusted Port is een Britse creatie, sterk geassocieerd met de Britse Porthuizen en vaak oorspronkelijk gebotteld op vat in het Verenigd Koninkrijk. Aangezien de bulkexport in 1996 werd stopgezet, is dit werk nu voorbehouden tot de kelders in Portugal. De wijn is een blend van verschillende jaargangen, elk minimaal twee jaar op vat gerijpt, voordat hij wordt gemengd en gebotteld zonder filtratie. De wijn rijpt dan vaak drie jaar in de fles voordat hij op de markt wordt gebracht, waardoor de term 'flesgerijpt' op het etiket verschijnt. De enige datum die van belang is, is de botteldatum, waaruit iets van de waarschijnlijke betrokken jaargangen kan worden afgeleid
De stijl is de naam voor het sediment (of 'korst') dat het gooit, en het vereist meestal decanteren, hoewel de korst in deze wijn vrij licht is. Zijn rol als vervanging voor de grootste wijn van de regio heeft ertoe geleid dat het wordt beschreven als de 'poor man's vintage port', wat mij, bij het proeven van deze rijkelijk karaktervolle en substantiële wijn, onterecht blijkt. The WineDoctor
Mooie robijnrode kleur met een roodachtige rand. In de neus is hij vol met jammy weelderig fruit met aroma's van donker fruit zoals pruimen en vijgen aangevuld met peperige/kruidige tonen. De smaak is geconcentreerd, weelderig en vol van kracht. Uitstekende textuur en balans die leiden tot een lange drogere afdronk. Net als bij Vintage Port moet de wijn liggend worden bewaard en moet hij voor het serveren worden gedecanteerd. Zet de fles een paar uur voor het openen rechtop, zodat het sediment kan bezinken voor het decanteren.
Food-Pairing
Een heerlijke digestief uitstekend bij chocoladedesserts, vooral donkere chocolade. Cheddar, Goudse en Brie kaas. Pittige gerechten met rood vlees, wild, lams-, kalfsvlees en pepersteak
Druiven: Touriga Nacional, Touriga Franca, Sousao & andere oudere druiven
Dow's Crusted Port is een mix van bijzonder volle Ports van zeer hoge kwaliteit van recente jaargangen (normaal gesproken van de twee of drie oogsten onmiddellijk voorafgaand aan de botteldatum). Deze Ports rijpen ongeveer 12 tot 18 maanden in vat voordat ze worden gebotteld zonder enige klaring of filtratie. Dow's Crusted Port wordt vervolgens nog drie jaar op fles gerijpt in de Dow's kelders voordat het voor verkoop wordt vrijgegeven. Deze langdurige flesrijping geeft deze port een uitstekende stijl en karakter met de kenmerkende droge afdronk van Dow.
Alcoholgehalte
20%
Conserveren en serveren
Decanteer voor het serveren. Serveren op keldertemperatuur van 12-15° C. Na openen nog 2 dagen houdbaar.
Bewaar de fles op zijn kant op een koele, droge, donkere plaats.
Critics & Awards
4/5 - Vivino (51 ratings)