Een iconische en magische wijn die in zeer beperkte hoeveelheden en slechts om de paar jaar wordt geproduceerd. Super geconcentreerd. Donkere kleur. Heerlijk aroma met zoute en kruidige tonen naast aroma's van fruittaartjes van pruim en braambes. Zeer goed en elegant. Een beetje terughoudend. In de mond heeft frisheid en focus op donker fruit. Verbazingwekkende structuur en een aantal aardse en pittige tonen. Gewoon fantastisch !
De ondoorzichtige paarse kleur van de 1963 Nacional is opmerkelijk en lijkt meer op een port uit 1992 dan op een 58-jarige. De wijn bezit een fabelachtig rokerige, cassis, zwarte kersen, peperige neus. Na dertig minuten in het glas kwamen tonen van fruitcake en meer geëvolueerde aroma's naar voren. Deze port is zo geconcentreerd dat het geloof tart, met een buitengewoon evenwicht en goed geïntegreerde alcohol en tannine. De indruk is er een van een zijdezachte, sappige, weelderig getextureerde mondvol uitzonderlijk geëxtraheerde port. Dit is een legende in wording. Het kan samen met de 1931, worden beschouwd als een van de grootste portwijnen die ooit zijn geproduceerd. De gelukkigen met een fles of twee zouden van plan moeten zijn ze nog een decennium vast te houden voordat ze aan de kurk trekken. Het is ook een honderdjarige port. The Wine Advocate
Food-Pairing
Een heerlijk digestief, maar kan ook worden vergezeld van rijke oude kazen, pure chocolade of chocolademousse.
Druiven: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Cão
Druiven worden geplet met de voeten , en vervolgens tijdens gistingsmaceraat om de best mogelijke extractie in de lagares te verkrijgen, de traditionele stenen vaten van de Quinta. Het is 18 maanden gerijpt in houten vaten in de geklimatiseerde kelders van de Quinta, in het afgebakende gebied van de Douro-vallei vóór het bottelen.
Het terroir is een klein gebied in het hart van de Quinta do Noval-wijngaard, beplant met niet-geënte wijnstokken en onaangetast door phylloxera, beschreven als gehecht aan de grond van de natie. Vintage Nacional 1963 wordt geproduceerd met verschillende druivensoorten en niet alleen van Touriga Nacional, zoals de naam doet vermoeden. Deze variëteiten zijn enkele van de nobelste die in de Douro-vallei te vinden zijn: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinto Cão en Sousão
Alcoholgehalte
19,5%
Conserveren en serveren
Serveren op keldertemperatuur bij 12 - 15ºC.
Decanteren voor het serveren. Na opening maximum 2 dagen houdbaar.
Critics & Awards
19,5/20 - Jancis Robinson
98/100 - Jean-Marc Quarin Tasted: Nov 2017
98/100 - Stephen Tanzer
99/100 - Robert Parker The Wine Advocate When to drink: 1996 to 2096