Deze licht amberkleurige tawny heeft in de neus een aroma van rijpe kersen gevolgd door heerlijke smaken van gekonfijte kersen en gedroogde abrikozen die leiden tot een lange wilgenroos met honing adembenemende afdronk
Colheita’s worden gezien als Tawny’s van zeer hoge kwaliteit. Is afkomstig van één enkele oogst en heeft minimum 7 jaar in Franse eiken vaten van ongeveer 550 liter doorgebracht. Colheita portwijn vertegenwoordigt minder dan 1% van de totale jaarlijkse productie van porto. Net als Vintage, is een Colheita port alleen vrijgegeven wanneer aan de beste voorwaarden wordt voldaan en na goedkeuring van het IDVP (Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto)
Food pairing
Heerlijk bij licht gezoete desserts zoals bvb crème brûlée, gedroogde vruchten en als aperitief
Lekker bij een handje vol noten, karamel-pecannotentaart, melkchocolade of oude Hollandse kaas
Druiven: Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinto Cão, Touriga Franca
Alcoholgehalte
20%
Bewaren en serveren
Net als alle tawny port is colheita het lekkerst als het gekoeld is zoals een witte Bourgogne (14°C) en geserveerd wordt in kleine witte wijn glazen (Riedel Vinum Riesling bijvoorbeeld).
Blijft tot enkele maanden (4 tot 6 maanden) na opening goed drinkbaar, mits je de fles steeds afsluit met de originele stopkurk en hem bewaart bij een constante temperatuur van zo'n 12 graden.
Critics & Awards
90/100 - CellarTracker (13 notes)