Blandys 1957 Bual Vintage Madeira is een speciale wijn en is alleen verkrijgbaar in zeer beperkte hoeveelheden, een perfect verjaardagscadeau voor iedereen die in 1957 is geboren of een huwelijksjubileum te vieren heeft
Dit zijn de top wijnen van Madeira. Het rijpingspotentieel is bijna onbeperkt.
Deze madeira van de allerhoogste kwaliteit moet minimaal 20 jaar op vat plus twee jaar op fles gelegen hebben alvorens verkoop mag plaatsvinden. Vroeger heette deze wijn vintage madeira. Een frasqueira moet volledig bestaan uit één van de toprassen die op het etiket, samen met het oogst en botteljaar, worden vermeld. Frasqueira's zijn steeds afkomstig van één goed oogstjaar. Ze hebben een milde temperatuurbehandeling ondergaan en zijn lang op houten vaten opgeslagen geweest. Na bottelen verandert de kwaliteit van frasqueira niet meer.
Deze madeira wijnen worden, gezien hun uniciteit, geïnventariseerd.
Food-pairing
Kazen zoals blauwe kazen, Stilton, Gruyere, manchego, & Emmenthal. Gedroogde vruchten.
Crème Brulee, caramel desserts op basis van appels, abrikozen, pecannoten, kersen, amandelen, hazelnoten, gedroogde vijgen & vanille-ijs desserten. De uitstekende metgezel bij een pijp, sigaar of aromatische tabak.
Druiven : Boal - Bual
Boal is de Portugese naam, Bual is de Engelse naam - synoniem is Bual de Madeira cq Boal Cachudo - is vooral in het zuiden van het eiland te vinden op hoogtes tussen 100 en 300m en in het Noorden bij São Vicente.
Wijnmaker: Blandy - Madeira Wine Association
Al 200 jaar staat Blandys Madeira synoniem voor kwaliteitswijn. De familie Blandy heeft een leidende rol gespeeld in de ontwikkeling van Madeira-wijn gedurende zijn lange geschiedenis en leden van het gezin blijven op Madeira wonen, met behoud van een traditie die teruggaat tot 1811. Vandaag is Blandys Madeira eigendom van de Symington Family Estates, eigenaars van onder andere Port Houses Dow, Warre, Graham en Cockburn.
Alcoholgehalte
20%
Bewaren en Serveren
Bewaar een Madeira wijn altijd rechtop staand.
De zuren van Madeira zijn zo sterk, dat zij de kurk aantasten als de fles liggend liggend bewaard wordt
Serveren : 18°C
Madeira is een wijn die meerdere jaren in een oxidatieve omgeving rijpte, en komt daarna bij de botteling in een reductieve omgeving. Het is dan ook nuttig de flessen enkele uren op voorhand te openen. De flessen kunnen daarna nog bijna onbeperkt bewaard blijven, daar de lucht geen invloed meer heeft op madeirawijnen. Het is zelfs zo dat de wijn na maanden – als er nog rest – beter smaakt dan bij het openen van de fles.
Critics & Awards
95/100 - Wine Enthusiast
Tasted: 04-Jan-2018