Droog en zoutig in de mond, bijna sober, maar met een mooie textuur en vrijgevig met zijn complexe aroma's, gekenmerkt door kruiden en hout en een sappige afdronk.
De sercial madeirawijn is de lichtste qua kleur, mooi licht goudbruin, aromatisch, rokerige, donkere, gekarameliseerde bittere sinaasappel. Zeer lange, zuur-frisse afdronk. Vanwege de hoge zuurgraad is dit de beste aperitiefwijn.
Food-pairing
licht gekoeld als aperitief met olijven en amandelen of bij sushi, oesters, inktviscarpaccio met tomaten-koriandervinaigrette, zalmtartaar, proscuitto met ham, krab & verse tonijn(sashimi).
Druiven: Sercial
Sercial is traditioneel het witte ras dat voor de droogste Madeirastijl wordt gebruikt. Een sercial is dus altijd droog! Dat betekent dat er pas helemaal aan het einde van de vergisting, als bijna alle suikers zijn vergist, alcohol wordt toegevoegd. Het laatrijpende ras wordt ook wel ‘Esgana Cão’ (hondenwurger) genoemd vanwege zijn extreem hoge zuurgraad in zijn jeugd. Vanwege die bijna ondrinkbare zuurgraad, rijpt sercial meestal vrij lang. Sercial komt van de hoogstgelegen wijngaarden in het zuiden, op zo’n 600-800m of in het koelere Noorden.
Sercial doet aan Riesling denken.
Alcoholgehalte
20%
Bewaren en serveren
Bewaar een Madeira wijn altijd rechtop staand.
De zuren van Madeira zijn zo sterk, dat zij de kurk aantasten als de fles liggend liggend bewaard wordt
Serveren : 18°C
Madeira is een wijn die meerdere jaren in een oxidatieve omgeving rijpte, en komt daarna bij de botteling in een reductieve omgeving. Het is dan ook nuttig de flessen enkele uren op voorhand te openen. De flessen kunnen daarna nog bijna onbeperkt bewaard blijven, daar de lucht geen invloed meer heeft op madeirawijnen. Het is zelfs zo dat de wijn na maanden – als er nog rest – beter smaakt dan bij het openen van de fles.
Critics & Awards
Gold Outstanding - International Wine & Spirit Competition, 2018
16,5/20 - Jancis Robinson Tasted: May 2018
- Light golden brown. Slightly cheesy note as well as smoky, dark, caramelised bitter orange. Dry and tangy, searing acidity but with the complex flavours to balance it out. Very long, sour-fresh finish.
93/100 - Jamie Goode
91/100 - CellarTracker