De aromaten van deze half-droge madeirawijn zijn zacht, maar netjes geconcentreerd. De smaak heeft een lichte viscositeit en ontvouwt zich prachtig in de mond, de finish bruist van geroosterde hazelnoten, rook en gember, hints van marmelade en bittere sinaasappel. Een subliem wijntje.
Food-pairing
Als aperitief, ossenstaartsoep (nee, niet erin maar erbij !), garnalencrèmesoep, aspergecrèmesoep, kreeft met dragonvinaigrette, Caesarsalade, gerookte eend met mangochutney, duif met macadamia en steranijs, pekingeend om maar enkele te noemen.
Noten: hazelnoten.
Kaas: kwark, gerijpte kazen, zoete, notenachtige kazen.
Vis: gerookte zalm, garnalencocktail met granny smith, mosselen, sardientjes.
Vlees: vrijwel alle vleessoorten: kip, eend, varkensvlees, biefstuk naturel. Klassiek en perfect bij gerookte ham.
Typisch Madeira-gerecht: zwaardvis met banaan en passievrucht. Gebakken ananas.
Druiven: Verdelho
In de rest van Portugal ook bekend als Gouveio. Is het meest aangeplante witte ras. De stijl heeft een licht zoetje en is off-dry / medium dry. Wordt aangeplant op hoogtes van 400-600, vooral in het Noorden en rijpt laat. De druif is het hoofdingrediënt voor Rainwater.
Wijnmaker
Blandy - Madeira Wine Association
Alcoholgehalte
20%
Bewaren en Serveren
Bewaar een Madeira wijn altijd rechtop staand.
De zuren van Madeira zijn zo sterk, dat zij de kurk aantasten als de fles liggend liggend bewaard wordt
Serveren als aperitief bij 10°C en 16°C als dessertwijn.
Madeira is een wijn die meerdere jaren in een oxidatieve omgeving rijpte, en komt daarna bij de botteling in een reductieve omgeving. Het is dan ook nuttig de flessen enkele uren op voorhand te openen. De flessen kunnen daarna nog bijna onbeperkt bewaard blijven, daar de lucht geen invloed meer heeft op madeirawijnen. Het is zelfs zo dat de wijn na maanden – als er nog rest – beter smaakt dan bij het openen van de fles.
Critics & Awards
Silver Outstanding
- International Wine & Spirit Competition, 2015
Silver
- Decanter World Wine Awards, 2014
Silver Outstanding - International Wine & Spirit Competition, 2014
95/100 - Wine Enthusiast
Tasted: 12-Jan-2014
91/100 - CellarTracker (6 notes)
17/20 - Revista de Vinhos
Tasted: 11-Jul-2014