Food pairing
Heerlijk bij licht gezoete desserts zoals bvb crème brûlée, gedroogde vruchten en als aperitief
Druiven : Tinta Amarela 25%, Tinta Barroca 25%, Tinta Roriz 25%, Touriga Francesa 25%
Barros Colheita 2005 wordt geproduceerd volgens de traditionele port-methode. De druiven werden ontdaan van de steel, geplet en ondergingen een zorgvuldige maceratie van de huid om kleur, aromaten en fijne tannines te extraheren. De fermentatie vond plaats in vaten met constante remontage tijdens de fermentatie. De temperaturen werden gecontroleerd en gehandhaafd tussen 28 en 30 °C, totdat de gewenste Baumé was bereikt. Op dit moment werd er druivenbrandewijn toegevoegd, wat bekend staat als het ‘voordeel’, wat resulteert in een versterkte wijn met een perfecte balans en een wijn van uitzonderlijke kwaliteit, afkomstig van één enkele oogst.
2005 was een uitzonderlijk droog jaar en een oogst die een vroege, maar hoogwaardige oogst in de Douro-regio opleverde.
De wijnstokken worden verbouwd op terrassen die in de steile hellingen van de Douro-vallei zijn uitgehouwen. De wijnstokken zijn geplant langs de terrassen van de grootste hellingen, de "Vinha ao Alto", wat zich vertaalt als "verticaal aangeplante wijnstokken". De wijngaardbodems zijn leisteen greywacke ante-Ordovicium, met enkele granieten formaties. Deze grond is rijk aan voedingsstoffen en heeft nuttige eigenschappen om water vast te houden. Traditioneel worden de wijnstokken in de regio laag, dicht bij de grond geteeld. De enkele of dubbele Guyot en unilaterale en bilaterale kordons zijn de meest gebruikte methoden voor het trainen van de wijnstokken.
Bewaren en serveren
Horizontaal bewaren aan een constante temperatuur van 12°C.
Serveren tussen 14-17°C. Kan na opening nog 6 tot 8 weken bewaard worden
Alcoholgehalte
20%