Food pairing
Uitstekende, krachtige wijn bij rood gegrild of gebraden vlees
Druiven: Alicante Bouschet, Aragonez, Syrah
De lente was koeler en natter dan vorig jaar. De lagere temperaturen leidden tot een langere periode van vegetatieve groei en ondanks het warmere weer vanaf juli begon de oogst 10 dagen later dan normaal. De warmere omstandigheden hielden aan tijdens de hele oogst, de druivenkwaliteit was uitstekend en ondanks de hitte bleef het suikergehalte normaal, met een iets lagere zuurgraad.
Vinificatie wordt uitgevoerd op basis van het potentieel van elke druivensoort en zijn oorsprong. De Aragonez-druiven begonnen met fermentatie in marmerpersen en werden met de voeten geplet, gevolgd door rijping in betonnen tanks, waar malolactische gisting plaatsvond, waarna de vinificatie eindigde in vaten van 5000 liter. De variëteit Touriga Franca fermenteerde in marmerpersen, heeft 18 maanden gerijpt in Franse eikenhouten vaten van 500 liter, waar ook malolactische gisting plaatsvond.De Alicante Bouschet gistte in betonnen tanks en de malolactische fermentatie vond plaats in nieuwe Franse eikenhouten vaten van 500 liter, waar ze nog 18 maanden rijpen.
De identiteit van de wijn is een echte weerspiegeling van de diversiteit en rijkdom van de verschillende eigendommen in Alentejo: Herdade do Esporão, Herdade dos Perdigões, ook in Reguengos de Monsaraz, en nu, voor de eerste keer, Lavradores, in Portalegre.
Van Herdade do Esporão, ons primaire landgoed, selecteren we de Touriga Franca-variëteit van de Rochedo-wijngaard en Aragonez-druiven van de Canto do Zé Cruz-wijngaard - wijnstokken geplant in overwegend arme granietbodems die overgaan in leisteen. Dit zijn de druiven die de structuur en intensiteit verlenen die de basis vormen van de identiteit van deze wijn.
Ongeveer 5 km van Herdade do Esporão vinden we Herdade dos Perdigões. Van de Palmeiras-wijngaard, die een diepe kleigrond heeft, verkrijgen we textuur van het rijpe fruit en zelfs enkele jamaroma's, typisch voor de variëteit Alicante Bouschet.
De accommodatie van Lavradores is gelegen in Portalegre, ongeveer 110 km van Herdade do Esporão. Hier vinden we de Machuguinho-wijngaard, op een hoogte van 400 m, met een gemiddelde temperatuur van 2ºC lager en 290 mm meer regen dan in Reguengos de Monsaraz. Deze wijngaard wordt gekenmerkt door granietgrond die meer belucht is en een beter watergehalte heeft. Hier overheerst de variëteit Alicante Bouschet die, vanwege de kenmerken van het land, de wijn een lang leven en vitaliteit geeft; de ideale aanvulling op de druiven van Herdade do Esporão en Perdigões.
Alcoholgehalte
14,5%
pH: 3.58
Bewaren en serveren
Te bewaren en te drinken tot 9 jaar na het vintage jaar
16-18°C