In de gebruikelijke creatieve spirit van Niepoort, hebben we de afgelopen jaren besloten om een aantal van onze wijnen te testen met amforen van klei. Na verschillende experimenten hebben we in 2018 een wijn geproduceerd die we erg lekker vonden: de Voyeur! Na vele maanden veroudering hebben we de verschillende amforen in de Quinta de Nápoles geopend en de ideale blend gecreëerd die de juiste combinatie van frisheid, goede zuurgraad en lichtheid biedt.
De Voyeur 2019 biedt een licht, levendig robijnrood met wat oranje en steenrode tinten kleur. Het uitbundige en bloemige boeket combineert aroma's van rood fruit zoals aalbes en framboos met een aardsheid die typisch is voor wijnen die gefermenteerd en gerijpt zijn in klei. De smaak is elegant, met levendige en fijnen tannines die merkbaar zijn in het midden van de mond, waardoor het karakter van vers fruit blijft overheersen tot diep in de lichte en verheven afdronk die typisch is voor een wijn met een laag alcoholgehalte.
Food pairing
Lichte en eenvoudige gerechten en comfort-food
Druiven : Field Blend van wijnstokken van 40 tot 50 jaar oud
De Voyeur werd enkele maanden gefermenteerd en gemacereerd in klei-amforen van 1000 liter. Elke amfora bevatte een wijn van een andere locatie in de Douro-vallei, allemaal beplant met oude wijnstokken. Bij deze wijn zijn de individuele druivenrassen niet de belangrijkste factor, het is eerder de complexiteit die het gevolg is van de blend van de rassen – ook de witte – die centraal staan in deze blend. De wijngaarden variëren van 40 tot 50 jaar oud en groeien in hooggelegen gebieden die een zeer verfrissend aromatisch profiel bieden en de wijnen maandenlang laten rijpen zonder hun karakter te verliezen.
Het wijnbouwjaar 2019 stond in het teken van droog weer. De lente begon met hoge temperaturen, die vervolgens daalden en de hele zomer laag bleven. Er viel wat regen op precies het juiste punt van de groeifase van de wijnstokken en de bloei vond plaats onder uitstekende weersomstandigheden, wat leidde tot gemiddelde tot hoge opbrengsten met gezonde bessen. De milde dagen en koele nachten van de maand augustus lieten het fruit langzaam en harmonieus rijpen. De oogst begon op 8 augustus. De Voyeur 2019 wordt geproduceerd uit 6 oude wijngaarden met verschillende geografische liggingen en hoogtes, allemaal gelegen in de Douro-vallei. De druiven van elk van deze 6 locaties werden ongeveer 6 maanden gefermenteerd en gemacereerd in klei-amforen van 1000 liter. De combinatie van druivensoorten (inclusief witte rassen) in de wijngaarden is bepalend voor de aromatische complexiteit en structuur van de wijn. Na het macereren in de amforen, werden de verschillende partijen wijn gemengd in roestvrijstalen tanks en vervolgens opnieuw 2-3 maanden gerijpt in amforen voordat ze werden gebotteld.
Bewaren en serveren
Serveren bij 16-18°C. Kan tot 7 jaar na de oogst gedronken worden
Alcoholgehalte
11,5 %vol
pH: 3,38
Critics & Awards
92/100 - Gismondi over wijn Geproefd: mei 2022
Zes amfora rode en witte wijnen, van wijnstokken van 40-50 jaar oud en van zes verschillende locaties in de Douro, gaan in deze unieke Voyeur-wijn. Voyeur wordt elk jaar van verschillende locaties, hoogtes, enz. gehaald. Elke locatie bracht 6 maanden door in 1000L Spaanse amfora's, bekleed met bijenwas, voordat ze werden gemengd met roestvrij staal, een paar maanden teruggingen naar de amfora's en vervolgens werden gebotteld. Deze lichtere, sappige rode wijn is bijna diep rosé van kleur en zit vol met knapperige rode bessen, wilde bloemen, wilde kruiden langs een zijdezacht, glad palet, met een rijke zilte afdronk. Zo karaktervol en charmant, geniet nu van deze verpletterende wijn met een lichte kou. (Treve Ring).