Intense robijnrode kleur. Gereserveerde neus met grote complexiteit. Wat kruiden, plantaardige tonen en verborgen rijp fruit. Smaak het aanwezige en expressieve fruit van wilde bessen. Goed volume in de mond, serieuze, rijpe en getextureerde tannines aangevuld met een mooie frisheid, het geheel goed in balans. Zeer lange en aanhoudende afdronk. Een van de meest geprezen en traditionele wijnen in Portugal, de beroemde Quinta do Côtto was de eerste Quinta-wijn in het land. Lekker, rijk en intens, met veel structuur en concentratie. Een klassieker uit Portugal.
Quinta do Côtto is een van de beste en meest traditionele producenten in de Douro-regio en was de grote pionier bij het creëren van het concept van "Vinhos de Quinta", zoals de beste kastelen in Bordeaux. De Quinta produceert twee rode wijnen die zeker tot de beroemdste in de Douro behoren: de legendarische Quinta do Côtto Grande Escolha -- een van de grootste Portugese wijnen, alleen gemaakt in uitzonderlijke jaargangen -- en de heerlijke rode Quinta do Côtto, een echte klassiek. Vinha do Dote wordt alleen gemaakt van druiven van een wijngaard die meer dan 90 jaar geleden is geplant en die als bruidsschat werd gegeven in het huwelijk van "Avó Rosa", die samen met haar man Antônio Montez Champalimaud het bedrijf in 1922 oprichtte. Sousão is de laatste toevoeging aan Quinta do Cotto's portfolio, die de kwaliteiten van deze interessante inheemse druif laat zien. Quinta do Côtto, gelegen in het hart van het oudste en meest traditioneel afgebakende wijngebied van Portugal, heeft 70 hectare wijngaarden die worden vermeld sinds de eerste documenten met betrekking tot de aanleg van wijngaarden in de Douro-vallei.
Gedurende enkele eeuwen richtte het landgoed van Quinta do Côtto zich bijna uitsluitend op de productie van traditionele Port-wijnen. Er werden ook enkele kleine hoeveelheden rode en witte wijnen gemaakt, maar alleen voor eigen consumptie. In 1932, na de aanval van de phylloxera-plaag, werden de wijnmakerij en wijngaarden van Quinta do Côtto gemoderniseerd om ook witte en rode wijnen te produceren, naast versterkte Port-wijnen, op basis van traditionele variëteiten en met recente wijnbereidingsmethoden.
Miguel Montez Champalimaud, van de 5e generatie van de familie, nam onlangs Quinta do Côtto over en implementeerde strategische veranderingen om de kwaliteit van de wijnen verder te verbeteren. Voor veel critici en Europese wijnspecialisten vertegenwoordigt een wijn van Quinta do Côtto momenteel een wijn die is geproduceerd en gebotteld in een bepaald terroir, met zorgvuldig geselecteerde druiven door wijnmakers en met een garantie van kwaliteit, persoonlijkheid en authenticiteit - essentiële kenmerken voor de productie van goede wijnen.
Food-Pairing
Heerlijk met rundvlees, wild, eend, lam, kip en varkensvlees
Druiven: Touriga Nacional, Touriga Franca, Sousão, Tinto Cão & Tinta Roriz
Geproduceerd van rode druiven van oude wijnstokken van de Quinta do Côtto in de Douro-regio, Touriga Nacional, Touriga Franca, Sousão, Tinto Cão en Tinta Roriz. Na een lange maceratie van 10 dagen, werd de wijn nog 10 dagen gefermenteerd in roestvrijstalen inox vaten bij gecontroleerde temperaturen. De wijn rijpt 15 maanden in Franse eikenhouten vaten, in contact met fijne droesem, waar hij regelmatig wordt geroerd voordat hij wordt gebotteld.
Alcoholgehalte
14,5 %vol
Conserveren en serveren
Serveer bij 16-18 °C. Kan tot 12 jaar na de oogst worden gedronken
Critics & Awards