De jeugdige expressie wordt onthuld door een vleugje robuuste fruitigheid, die echter wordt gemaskeerd door alle klassieke aroma's zoals rozijnen, gedroogde vijgen, bruine suiker en ingelegde sinaasappelschil. Er is een overweldigende mooie intensiteit in een toegankelijke wijn zonder meer
Food pairing
Heerlijk bij licht gezoete desserts zoals bvb crème brûlée, gedroogde vruchten en als aperitief
Lekker bij een handje vol noten, karamel-pecannotentaart, melkchocolade of oude Hollandse kaas
Druiven: Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinto Cão, Touriga Franca
De rijen wijnstokken worden traditioneel op de helling geplant in horizontale terrassen. Meer recentelijk zijn er wijnstokken op de helling verticaal geplant (genaamd "vinha ao alto")
De druiven worden op het optimale moment met de hand geplukt, ontsteeld, gekneusd en omgezet in wijn door een proces van zorgvuldige maceratie om hun kleur, tannines en aroma's te extraheren, versterkt door constant roeren tijdens de fermentatie. Dit gebeurt in vaten (lagares) bij een gecontroleerde temperatuur (tussen 28-30°C) totdat de juiste mate van zoetheid (baumé) is bereikt. Op dit punt wordt druivenbrandewijn toegevoegd om de uiteindelijke versterkte wijn te maken. Een wijn van hoge kwaliteit, gemaakt van één enkele oogst. Een Colheita-wijn rijpt in eikenhouten vaten gedurende perioden die kunnen variëren, maar nooit minder dan 7 jaar. Het wordt vervolgens gebotteld en verkocht en is onmiddellijk klaar voor consumptie
Alcoholgehalte
20%
Bewaren en serveren
Net als alle tawny port is colheita het lekkerst als het gekoeld is zoals een witte Bourgogne (14°C) en geserveerd wordt in kleine witte wijn glazen (Riedel Vinum Riesling bijvoorbeeld).
Blijft tot enkele maanden (4 tot 6 maanden) na opening goed drinkbaar, mits je de fles steeds afsluit met de originele stopkurk en hem bewaart bij een constante temperatuur van zo'n 12 graden.
4/5 - Vivino (35 reviews)