Food pairing
Koel serveren als aperitief met gedroogde vruchten. Ook uitermate geschikt voor desserts gemaakt van chocolade, vers fruit, rode en wilde vruchten alsook bij sterke kazen en foie-gras een delicatesse
Druiven: Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Amarela, Tinta Barroca, Tinto Cão
Ramos Pinto 20-Year-Old Tawny wordt geproduceerd volgens de traditionele port-methode. De met de hand geplukte druiven worden ontsteeld en geplet voor fermentatie bij gecontroleerde temperaturen, met maceratie van de huid om tannine, kleur en smaak te extraheren. De toevoeging van druiven-eau-de-vie op het ideale moment zorgt voor de balans tussen de zoetheid en het bouquet van de wijn. Het moment van verrijking wordt gekozen door de wijnmaker na strikte controle van de fermentatietemperaturen en -dichtheden volgens de wijnstokvariëteit, rijpingsfase en de uiteindelijke vereiste zoetheid. Na de oogst blijven de wijnen in de Douro tot de volgende lente, wanneer ze naar Vila Nova de Gaia worden gebracht en Ramos Pinto-lodges binnengaan voor rijping in eikenhouten vaten. De uiteindelijke blend is het resultaat van een selectie wijnen, samengesteld om de consistentie en het karakter van deze Ramos Pinto 20 jaar oude Tawny Port te behouden.
In 1974 was José António Ramos Pinto Rosas, de toenmalige voorzitter van Casa Ramos Pinto, voortdurend op zoek naar een landgoed op vrij vlakke grond dat mechanisatie mogelijk zou maken, aangezien in de Douro toen al het gebrek aan en de hoge arbeidskosten voelbaar waren. Hij kocht de Quinta de Santa Maria, later omgedoopt tot Quinta de Ervamoira, die een modellandgoed zou worden in de hele Douro-regio omdat het de eerste Quinta in de Douro was die verticaal in velden werd aangeplant. Elk veld is een andere druivenvariëteit, waardoor er een einde kwam aan de mengelmoes van variëteiten in de wijngaarden. Casa Ramos Pinto respecteerde een traditie die zo oud was als haar eigen geschiedenis en bleef belang hechten aan de culturele aspecten van de geschiedenis van de Quinta de Ervamoira. Het investeerde in de oprichting van een museum ter plaatse voor het publiek dat werd ingehuldigd in 1997. Met het besluit van de UNESCO om de etsen van de Vale do Côa de status van Erfgoed van de mensheid te geven, kreeg de Quinta de Ervamoira het voorrecht het eerste wijnproducerende landgoed dat de titel "Heritage of Mankind" mocht gebruiken. Ramos Pinto Portwijnen worden geproduceerd in Quinta do Bom Retiro. In het geval van LBV en Vintage worden de druiven getreden in de traditionele "lagar", aangezien deze traditionele techniek het mogelijk maakt om het sap van het fruit efficiënter en minder gewelddadig te extraheren. Na het voltooien van de eerste stappen van de vinificatie, worden de wijnen getransporteerd naar de historische wijnkelders van Vila Nova de Gaia, waar ze een lang rijpingsproces ondergaan.
Alcoholgehalte
19,5 %
Bewaren en serveren
Serveren bij 16-18 °C
94/100- Wine Enthusiast Tasted: 1-Feb-2019
92/100 - Wine Spectator
Tasted: 31-Dec-2018
94/100 - Decanter World Wine Awards
Tasted: 1-Jun-2018
17,5/20 - Jancis Robinson Tasted: 6-Sep-2017
18/20 - Revista de Vinhos
Tasted: 1-Jan-2017
Silver - International Wine Challenge
Silver - International Wine Challenge
Commended - International Wine Challenge
Bronze - Decanter World Wine Awards
Silver - International Wine Challenge
4,3/5 - Vivino (4,3 - 2.223 ratings)