Hij maakt zijn wijnen strikt natuurlijk en traditioneel. Dat resulteert in Baga die jong behoorlijk ontoegankelijk is, maar mits de nodige jaren flesrijping heel boeiende en hoogstaande wijn oplevert.
François Chasans is caviste in Parijs, in 1998 proefde hij een Bairrada die hem ertoe bracht zelf wijn te maken in de regio, in het land van waar zijn vrouw vandaan komt. Quinta da Vacariça heeft ongeveer 3 ha, met enkele oude wijnstokken en andere recentelijk aangeplante wijnstokken. 2 ha in Tamengos, 100% Baga, 0,3 ha met 90 jaar oude wijnstokken met een verscheidenheid aan inheemse witte en rode variëteiten en 0,8 ha in Ventosa do Bairro. Hij doet aan biodynamische wijnbouw en zoekt de maximale representatie van het terroir, met het planten van verschillende klonen, lage opbrengsten, evenals klassieke wijnbereiding, lange stadia, met weinig tussenkomst. François , rusteloos en perfectionist, verkent zijn terroir alsof er goud in zit en na te zijn vertrokken met zijn Baga-goudklompje, bereidt hij de “nouvelle vague” van witte Bairradino's voor.
Food-Pairing
Wild en rood vleesgerechten
Druiven : Baga (100%)
het sap wordt vergist in open cuves zonder toevoeging van gekweekte gisten rijping. 18 maanden op houten foeders van 3.000 liter waarna de wijn ongeklaard en ongefilterd gebotteld wordt
Alcoholgehalte
12,5 %vol
Conserveren en serveren
Bewaren op een koele plaats (12°C). Kan tot 15 jaar na oogstjaar gedronken worden
Serveren bij 16 - 18 °C
90/100 - The Wine Advocate Robert Parker
3,9/5 - Vivino (83 ratings)