Een madeira met een heldere, diepe amberkleur. Om eerlijk te zijn, de neus is niet zo complex als andere met rechttoe rechtaan maar niet onaantrekkelijke aroma's van melasse, toffee-appel en kweepeer. In de mond medium-bodied met een zoute smaak bij de aanzet, goede balans met walnoot, rook, gedroogde sinaasappelschil en mandarijn richting de afdronk die het geheel afwerkt. Gebotteld in 2023.
Food-pairing
Het is een uitstekend aperitief, maar is ook zeer lekker met soepen, vederwild (eend bijvoorbeeld) en foie gras
Druiven: Verdelho
Ook bekend als Gouveio in de rest van Portugal. Is de meest aangeplante witte variëteit. De stijl heeft een lichte zoetheid en is off-dry / medium dry. Geplant op hoogtes van 400-600, vooral in het noorden, en rijpt laat. De druif is ook het hoofdingrediënt voor Rainwater.
Alcoholgehalte
20%
Bewaren en serveren
Bewaar een Madeira wijn altijd rechtop staand.
De zuren van Madeira zijn zo sterk, dat zij de kurk aantasten als de fles liggend liggend bewaard wordt
Serveren : 18°C
Madeira is een wijn die meerdere jaren in een oxidatieve omgeving rijpte, en komt daarna bij de botteling in een reductieve omgeving. Het is dan ook nuttig de flessen enkele uren op voorhand te openen. De flessen kunnen daarna nog bijna onbeperkt bewaard blijven, daar de lucht geen invloed meer heeft op madeirawijnen. Het is zelfs zo dat de wijn na maanden – als er nog rest – beter smaakt dan bij het openen van de fles.
Critics & Awards
94/100 - Jancis Robinson