Food pairing
Een verrukkelijke, veelzijdge wijn. Het weelderige fruitprofiel past heel goed bij geroosterd en gegrild vlees, maar het lage alcoholgehalte en het gebrek aan eiken tannine maken het prima inzetbaar voor lichtere gerechten zoals charcuterie en kaas, maar ook leuk met sterke smaken, zoals in Zuidoost-Aziatische gerechten.
Druiven: Alicante Bouschet (27 %), Aragonês (25 %), Castelão (14 %), Trincadeira (14 %), Alfrocheiro (12 %)
De oogst is handmatig en vindt 's nachts of in de vroege ochtenduren plaats om de versheid te behouden. De druiven worden naar de wijngaard vervoerd in plastic dozen van 20 kilo waar de trossen worden schoongemaakt voordat alle steeltjes worden verwijderd. De druiven vallen zonder te pletten in de roestvrijstalen gistingstanks waar ze spontaan worden omgezet in wijn zonder vreemde giststammen, maar met de toevoeging van een beetje lokaal vermeerderd gist aan het einde om ervoor te zorgen dat je de droge expressie raakt die deel uitmaakt van Fitapreta's handtekening. De wijn rijpt 18 maanden in veelal gebruikte neutrale vaten (ter bescherming van het fruit en het regionale DNA.) waarna de uiteindelijke cuvée wordt geblend en gebotteld.
Alcoholgehalte
14,4 %vol
pH: 3,54
Bewaren en serveren
Serveren bij 16 °C
Vanaf nu tot minstens 6 jaar na oogstjaar te drinken
94/100 - Robert Parker - The Wine Advocate
Gorgeous, this is velvety, chock-full of fruit and rather sexy overall while keeping its balance. This is more of a traditional Alentejo red, although relatively restrained. Multilayered and long on the finish, this has the structure to age too. I'd bet it will hold for two decades. Mark Squires - Juli 2022