Volumekortingen
De Fonseca Guimaraens Vintage Port 2018 is de eerste botteling onder het Guimaraens-label sinds 2015. Adrian Bridge merkte op: “Ik ben verheugd dat we Guimaraens Vintage uit 2018 uitbrengen. Het Guimaraens-concept is uniek, een wijn met dezelfde samenstelling en karakter als de klassieke Fonseca Vintages maar gemaakt in een meer toegankelijke, vroege drinkstijl. " David Guimaraens voegde nog toe: "Ik geloof dat de 2018 een van de beste recente voorbeelden is van een Guimaraens Vintage, met zijn rijke, dichte bosvruchten en stevige maar goed geïntegreerde tannines."
Ondoordringbaar paars-zwart in het midden, met een smalle band van violet op de rand. De neus is dicht en compact, met een indrukwekkende diepte en achtergrond. De fruitkwaliteit is voortreffelijk, een weelderige mix van zwarte en rode bessenaroma's, wat het kenmerk is van Fonseca's vintage ports, vermengd met tonen van donkere chocolade. Rondom deze kern van krachtig, complex fruit is een aura van balsamico, muntachtige geuren. Hoewel de neus sensueel en verleidelijk is, is er een aantrekkelijke stevige rand, geleverd door grafiet en een vuursteenachtige mineraliteit.
De eerste indruk in de mond is van zijdezachte zachtheid, maar de tannines barsten plotseling uit in de afdronk met een assertieve scherpheid en een rode draad van zuurgraad loopt door de wijn om hem een levendige frisheid te geven. Er is een overvloed aan knapperige bessen-fruitsmaak die doorgaat in de lange afdronk. Deze uitstekende Guimaraens Vintage Port vertoont bewaarpotentieel en diepte, maar is voldoende soepel en expressief om vroeg te drinken.
Food-Pairing
Ideaal na de maaltijd. Perfect met Queijo da Serra, Stilton, Roquefort, Gorgonzola en andere blauwe kazen. Ook verrukkelijk bij alle op ei gebaseerde desserts
Druiven: Tinta Barocca, Touriga Francesa, Touriga Nacional
Het karakter van de wijnen van 2018 werd beïnvloed door een ongebruikelijk en soms uitdagend wijnjaar. Dit volgde op een zeer heet en droog 2017 en medio januari werd verklaard dat 56% van Portugal, met name het noordoosten, in ernstige droogte verkeerde. Gelukkig was maart erg nat en de hevige regenval, in totaal 223 mm bij Pinhão, bouwde de reserves aan grondwater op die van vitaal belang zouden blijken tijdens het rijpingsseizoen. Tot eind juni bleef het weer koud en nat, wat schimmel veroorzaakte in sommige wijngaarden, en hagelbuien op 28 mei veroorzaakten grote schade aan sommige eigendommen in het Pinhão-gebied.
De wijngaardcyclus liep ongeveer drie weken achter op die van het voorgaande jaar, met véraison pas eind juli. Het weer in juli was droog en relatief mild, maar in augustus kwam er intens warm weer met temperaturen van ruim boven de 40 ° C in het Douro Superior-gebied in de eerste dagen van augustus. De hitte liet de cyclus inhalen en hoewel het warme weer aanhield, zorgde de grote hoeveelheid vocht in de grond voor een gelijkmatige en evenwichtige rijping van de druiven. De oogst begon in Fonseca's Quinta do Panascal in de Távora-vallei en op de eigendommen in de Pinhão-vallei, Cruzeiro en Santo António, in de week van 22 september en werd uitgevoerd onder hete, droge omstandigheden. De jonge wijnen waren erg diep gekleurd en vielen op door hun vers fruitkarakter en uitstekende zuurgraad.
Alcoholgehalte
20%
Conserveren en serveren
Horizontaal bewaren, op een constante temperatuur weg van intense direct licht. Gezien deze wijn nog rijpt op de fles kan er met de tijd sediment gevormd worden, waardoor men de wijn moet decanteren voor het consumeren. 2 uur voor het decanteren openen. Na het decanteren zal de wijn snel zijn hoogtepunt bereiken en wordt deze best geconsumeerd in de loop van de dag. Drinken tussen 16º C - 18ºC
Critics & Awards
94/100 - Wine Enthusiast Tasted: Dec 2020