Graham's Crusted Port is gemaakt van een selectie van zeer fijne jonge portwijnen uit twee of drie oogsten afkomstig van Graham's eigen Quintas. De wijnen uit deze verschillende wijngaarden en oogsten worden met elkaar vermengd en tot twee jaar gerijpt in eikenhouten vaten voordat ze worden gebotteld zonder enige klaring of filtratie. Eenmaal gebotteld, wordt de wijn nog minimaal drie jaar gerijpt in de kelders van Graham.
Tegen de tijd dat Graham's Crusted Port uitbrengt, heeft het de uitstekende elegantie en stijl gekregen die een geweldige Port krijgt door de tijd op fles. De datum op het etiket is de botteldatum, niet de oogstdatum. Graham's is één van de weinige portobedrijven die deze zeer mooie portwijnen nog steeds maken.
Deze heeft een ondoorzichtige paarse kleur met een diepe robijnrode rand, in de neus is deze wijn intens en weelderig met aroma's van rijpe bramen en donkere pruimen, steenroos (esteva) en hints van sigarenkistje. In de mond combineren zwarte fruitsmaken zich met donkere chocolade, stevige tannines en een lange afdronk.
Food-Pairing
Ideaal bij chocoladedesserts, vooral donkere chocolade. Cheddar, Gouda en Brie. Pittige gerechten met rood vlees, wild, lam, kalfsvlees en pepersteak
Druiven: Touriga Nacional, Touriga Franca, Sousao & andere oudere druiven
Crusted Port wordt gemaakt in de stijl van een Vintage port maar is een blend van verschillende oogsten, in dit geval 2009, 2010 en 2011. Deze wijn is op zijn best 10 tot 15 jaar na de oogst maar kan ook jong gedronken worden
Wijnmaker: Charles Symington & Henry Shotton
Alcoholgehalte
20%
Conserveren en serveren
Horizontaal bewaren, op een constante temperatuur weg van intense direct licht. Crusted Port wordt niet gefilterd, en ontwikkelt vanwege de rijping op fles een fors depot, of crust (korst) in het Engels. Crusted Port moet dan ook zeer voorzichtig uitgeschonken worden! Overschenken in een karaf verdient de voorkeur. 2 uur voor het decanteren openen. Drinken tussen 16º C - 18º C.
Critics & Awards